Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα αποφάσεων στη Γερμανία - Κρίνεται εντός της εβδομάδας αν είναι εφικτή η «Τζαμάϊκα» - Δύσκολη η συμφωνία

Ώρα αποφάσεων στη Γερμανία - Κρίνεται εντός της εβδομάδας αν είναι εφικτή η «Τζαμάϊκα» - Δύσκολη η συμφωνία
Πρόθεση των τεσσάρων δυνητικών εταίρων είναι να ολοκληρώσουν ως την Πέμπτη τις διερευνητικές διαβουλεύσεις, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια τις επίσημες διαπραγματεύσεις
(upd) Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, καθώς εισέρχονται στην τελική ευθεία οι διερευνητικές συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Bαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) στο Βερολίνο.
Την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα πρέπει να τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν αν είναι εφικτή ή όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο χρόνος πιέζει, όπως μεταδίδουν Deutsche Welle και Taggespiegel.
Πρόθεση των τεσσάρων δυνητικών εταίρων είναι να ολοκληρώσουν ως την Πέμπτη τις διερευνητικές διαβουλεύσεις, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια τις επίσημες διαπραγματεύσεις.
Παρά, όμως, τις πολυάριθμες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι διαπραγματευτές των κομμάτων, αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
Διάσταση απόψεων επικρατεί στα ζητήματα προσφυγικό, κλίμα, μεταφορές, αγροτικό. Αντιθέτως, μια εξαρχής συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα εργασία και κοινωνικά, συνταξιοδοτικό, παιδεία, υγεία όπως και στην περίθαλψη ηλικιωμένων.
Διάθεση για συμβιβασμούς επέδειξαν οι Πράσινοι στο ζήτημα απαγόρευσης του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, οι δε Φιλελεύθεροι είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στα φορολογικά και σε θέματα της ΕΕ και Ευρωζώνης.
Ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι εκφράζονται σε γενικές γραμμές αισιόδοξα για την πορεία των διαβουλεύσεων, στους Πράσινους επικρατεί απαισιοδοξία. Ηγετικά τους στελέχη καταλογίζουν στα άλλα κόμματα πως δεν έχουν κάνει ανάλογους συμβιβασμούς.
Μάλιστα, εκφράζεται η υποψία πως σκόπιμα τα άλλα τρία κόμματα και ειδικά η Άγκελα Μέρκελ κωλυσιεργούν τις διαβουλεύσεις με στόχο να αυξήσουν την Πέμπτη, τελευταία ημέρα των διαβουλεύσεων, την πίεση στους Πράσινους.
Όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ, «η καγκελάριος σφάλλει αν πιστεύει πως θα μπορούσε εκμεταλλευόμενη τα στενά χρονικά περιθώρια να αιφνιδιάσει τους Πράσινους».
Ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Στρέντερ, ο οποίος συμμετέχει στις διευρευνητικές συζητήσεις δήλωσε χτες σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel ότι μέχρις στιγμής οι Πράσινοι ηττώνται με 10-0 αφού κανένα από τα σημεία που προτείνουν δεν έχουν περάσει, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα του είναι εκείνο το οποίο φοβάται λιγότερο τις νέες εκλογές σε σχέση με τα υπόλοιπα που συμμετέχουν στις συζητήσεις.
«Δεν επιθυμώ για τέσσερα χρόνια έναν συνασπισμό διαφωνούντων.
Οι Πράσινοι θα επιμείνουν στις κεντρικές θέσεις τους, αλλά στον δρόμο προς την συγκρότηση συνασπισμού μπορούμε να τις διαπραγματευτούμε.
Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας, στην οποία όμως να αντικατοπτρίζονται οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων κομμάτων» είπε ο Τσεμ Εζντεμίρ, συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) ενόψει του τελικού γύρου των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των τεσσάρων δυνητικών εταίρων (Xριστιανοδημοκρατων / CDU, Χρισταινοκοινωνιστών / CSU, Φιλελευθέρων / FDP και Πρασίνων / Die Gruenen).
 Ο κ. Εζντεμίρ υπογράμμισε ότι επιθυμεί και την «αλλαγή ύφους στην πολιτική» και για τον λόγο αυτό δεν προτίθεται να κακολογεί τους άλλους συνομιλητές. «Χρειαζόμαστε ένα κλίμα, στο οποίο μπορούμε να συνεργαζόμαστε.
Η Τζαμάικα δεν είναι ο συνασπισμός τον οποίον θα επιθυμούσαν τα κόμματα, το θέλησαν όμως οι εκλογείς.
Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας.
Για την ενδεχόμενη κατανομή υπουργείων δεν θα πρέπει όμως να γίνει από τώρα συζήτηση» προσέθεσε ο ηγέτης των Πρασίνων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης