Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel για το σχηματισμό κυβέρνησης: Υπάρχουν διαφορές, βαθιές διαφορές - Είναι μια δύσκολη δουλειά

Merkel για το σχηματισμό κυβέρνησης: Υπάρχουν διαφορές, βαθιές διαφορές - Είναι μια δύσκολη δουλειά
Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι φιλελεύθεροι του FDP και οι Πράσινοι δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία πάνω στα πιο επίμαχα θέματα
Την ύπαρξη «βαθιών διαφορών» μεταξύ των συντηρητικών, των φιλελευθέρων και των οικολόγων που προσπαθούν να καταλήξουν σ' έναν συμβιβασμό για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, παραδέχθηκε σήμερα (16/11/2017) η Angela Merkel.
Υπάρχουν «διαφορές, βαθιές διαφορές (...) είναι μια δύσκολη δουλειά», όμως «πιστεύω πως μπορούμε να επιτύχουμε, μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των σημερινών διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Merkel προς τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της τελευταίας ημέρας των συνομιλιών, σχεδόν δύο μήνες μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν κάποια προφανή πλειοψηφία.
Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και στιγματίσθηκαν από αμοιβαίες δημόσιες διενέξεις και επιθέσεις, οι συντηρητικοί της Merkel (CDU), οι βαυαροί σύμμαχοί τους (CSU), οι φιλελεύθεροι του FDP και οι Πράσινοι δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία πάνω στα πιο επίμαχα θέματα.
Είτε πρόκειται για τη φορολογία στη Γερμανία, τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στόχους για το κλίμα είτε για τη μεταναστευτική πολιτική, τα κόμματα υποστηρίζουν θέσεις που είναι συχνά διαμετρικά αντίθετες.
Η Merkel, η οποία έχει στόχο μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, έχει ορίσει για τις 16 Νοεμβρίου το τέλος των προκαταρκτικών συνομιλιών για την επίτευξη μιας κατ' αρχήν συμφωνίας για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Αν καταφέρει να υπάρξει αυτή η κατ' αρχήν συμφωνία -και οι συνομιλίες θα μπορούσαν να παραταθούν αργά μέσα στην αποψινή νύκτα-, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ενός «συμβολαίου συνασπισμού» με στόχο να σχηματισθεί το υπουργικό συμβούλιο και να καθορισθεί ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για το τέλος της χρονιάς.
Σε περίπτωση αποτυχίας και καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στη βουλή, είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Σ' ένα τέτοιο σενάριο, η παραμονή της Angela Merkel επικεφαλής της πολιτικής οικογένειάς της κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης