Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πολλές αδυναμίες παρουσιάζουν και τα 3 ελληνικά προγράμματα - Τα λάθη της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Πολλές αδυναμίες παρουσιάζουν και τα 3 ελληνικά προγράμματα - Τα λάθη της ΕΕ
Σε νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται ότι τα προγράμματα διάσωσης συνέβαλαν περιορισμένα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 
Ο χειρισμός των τριών ελληνικών προγραμμάτων από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ευρωζώνης είχε πολλές αδυναμίες και ήταν εν μέρει επιτυχής, επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα προγράμματα «προώθησαν μεταρρυθμίσεις και απέτρεψαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά η ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί πλήρως μέσω των αγορών χρηματοοικονομικών αγορών παραμένει πρόκληση» αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης.
Η έκθεση του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στο έργο της Κομισιόν και αναφέρεται ότι τα προγράμματα «απλά βοήθησαν την Ελλάδα να ανακάμψει σε περιορισμένο βαθμό».
Η ΕΚΤ, που μαζί με τα κράτη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμμετείχαν στα προγράμματα διάσωσης, δεν αξιολογήθηκε διότι αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία, αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του Συνεδρίου να τα ζητήσει.
Πάντως, οι ελεγκτές εντόπισαν «αδυναμία» στο σχεδιασμό των ελληνικών προγραμμάτων.
«Κάποια βασικά μέτρα δεν ήταν απολύτως δικαιολογημένα» αναφέρεται στην έκθεση.
Το Συνέδριο υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των 45 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να μην ανακτηθεί ποτέ.
«Για τα άλλα μέτρα, η Επιτροπή δεν εξέτασε διεξοδικά την ικανότητα εφαρμογής της Ελλάδας στη διαδικασία σχεδιασμού και έτσι δεν προσάρμοσε ανάλογα το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα» αναφέρεται.
Σε γραπτή απάντηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων πραγματοποιήθηκαν στο ευρύτερο πλαίσιο της επικρατούσας δύσκολης οικονομικής κατάστασης καθώς και της σοβαρής αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης