Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Οι βασικοί στόχοι των ελληνικών μνημονίων επετεύχθησαν σε περιορισμένο βαθμό

Spiegel: Οι βασικοί στόχοι των ελληνικών μνημονίων επετεύχθησαν σε περιορισμένο βαθμό
Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σφάλματα στο θέμα της ελληνικής κρίση και πρότεινε σημαντικές βελτιώσεις στα μελλοντικά προγράμματα βοήθειας σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Αρχικά όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες δεν είχαν εμπειρία από τέτοια προγράμματα διάσωσης χωρών, δεν είχαν προτεραιότητα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δεν είχαν μια ευρύτερη στρατηγική για την Ελλάδα.
Αν και η Ελλάδα σώθηκε από την την αφερεγγυότητα, σημειώθηκε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσ τα προγράμματα διάσωσης συνέβαλαν μόνο εν μέρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Ελλάδα διολίσθησε στα χρέη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, πτώχευσε το 2010 και από τότε έχει προσφύγει στη βοήθεια των διεθνών πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΤΝ).

Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, έχουν παρασχεθεί τρία προγράμματα βοήθειας στην Ελλάδα, το τρέχον ολοκληρώνεται τον Αύγουστο 2018.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και να περιοκόψει περαιτέρω κρατικές δαπάνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη (21,2%, τον Ιούνιο του 2017).
Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ είναι επίσης ο υψηλότερος στην Ευρώπη και ανέρχεται στο 175%.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει ότι οι βασικές οικονομικές υποθέσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένες.
Παρόλο που η συνεργασία μεταξύ της  ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προβλεπόταν στα προγράμματα, δεν ήταν ποτέ επίσημα καθιερωμένη.
Οι ελεγκτές συνιστούν πως οι περικοπές δαπανών και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν σε μια θεμελιώδη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και να ταξινομούνται ανάλογα με τις προτεραιότητες.
Για την Ελλάδα, πρέπει να αναλυθεί το ποια μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη εποπτεία μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία η Επιτροπή έπρεπε να ενεργήσει εκείνη την εποχή.
"Οι αποφάσεις δεν έγιναν σε κενό, αλλά σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση", είπε. Εννέα μήνες πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά αποτελέσματα, η οικονομία ανακάμπτει και η ανεργία μειώνεται.
Το 2016 το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε προχωρήσει σε μια ασυνήθιστα σκληρή κριτική για τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι ελεγκτές διαμαρτυρήθηκαν ότι οι χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίσης δεν αντιμετωπίστηκαν με ίδιους όρους στην αρχή του προβλήματος.
"Οι προϋποθέσεις χορήγησης βοήθειας ήταν λιγότερο αυστηρές σε ορισμένα προγράμματα και επομένως ήταν ευκολότερο να εκπληρωθούν" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης