Τελευταία Νέα
Διεθνή

ABC: Η ΕΕ δεν προέβλεψε την ύφεση στην οικονομία της Ελλάδας με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν

ABC: Η ΕΕ δεν προέβλεψε την ύφεση στην οικονομία της Ελλάδας με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν
Το 2013, το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσης ότι έκανε μη ρεαλιστικές προβλέψεις, σχετικά με την ελληνική οικονομία, παραλείποντας να διακρίνει την έκταση της ύφεσης της χώρας
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα προγράμματα διάσωσης της χώρας μας αναφέρεται με δημοσίευμα του το ABC.
Τα μέλη της Eκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν ότι τα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα δεν σχεδιάστηκαν σωστά και δεν κατάφεραν να προβλέψουν την ύφεση από τα μέτρα λιτότητας.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, επέκρινε το πρώτο και δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, που υποστηρίχθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ξεκίνησαν το 2010 και το 2012.
Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του τρίτου διαδοχικού προγράμματος διάσωσης το 2018, μετά από χρόνια εξαντλητικών μέτρων λιτότητας, που θα συνεχιστούν μέχρι το 2020.
Η Ελλάδα έχει σήμερα ένα δημόσιο χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ της και την ανεργία ψηλότερα από το 20%.
"Παρά τις αυξανόμενες δύσκολες συνθήκες, το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δεν έδωσαν επαρκή προτεραιότητα στη σχετική σημασία τους και δεν ενσωματώθηκαν σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα", ανέφερε η έκθεση.
Οι πιστωτές εκτιμούσαν αρχικά ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη το 2012, ανέφερε η έκθεση.
Αντ’ αυτού, η χώρα έχασε περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομικής της παραγωγής και ανέκαμψε μόνο από μια μακρά περίοδο στασιμότητας φέτος.
Το 2013, το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσης ότι έκανε μη ρεαλιστικές προβλέψεις, σχετικά με την ελληνική οικονομία, παραλείποντας να διακρίνει την έκταση της ύφεσης της χώρας.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 360.000 Έλληνες - λίγο πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού ανέργων - ήταν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.
Καθώς η αριστερή κυβέρνηση της χώρας προετοιμάζεται να τερματίσει την τρίτη διάσωση της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, ότι η επόμενη έκδοση ομολογιακού δανείου πριν από την έξοδο δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος, μετά από επιτυχή πώληση ομολόγων ύψους 3 δισ. τον Ιούλιο.
Την εβδομάδα, ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους της Ελλάδας ξεκίνησε μια ανταλλαγή ομολόγων ύψους σχεδόν 30 δισ. ευρώ Σε μια διαδικασία που λήγει στις 28 Νοεμβρίου.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης