Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Το QΕ επηρεάζει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων - H οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρή

Draghi: Το QΕ επηρεάζει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων - H οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρή
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι επιβλαβής για την κερδοφορία των τραπεζών
Ο χρονικός ορίζοντας των καθαρών αγορών assets, μηχανικά επηρεάζει τον χρόνο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε σήμερα (17/11/2017) ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της ΕΚΤ, «το εύρος του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών assets και η δήλωση ότι τα επιτόκια μας αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα πολύ πιο μετά το τέλος αυτών των καθαρών αγορών, επηρεάζουν μηχανικά τον χρόνο της πρώτης αναμενόμενης αύξησης του επιτοκίου».
Παράλληλα, ο Draghi δήλωσε ότι έχουν ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και ότι αυτό το momentum θα συνεχίσει να ενισχύεται.
«Βλέπουμε σημάδια ότι η ανάπτυξη είναι ''αυτοσυντηρούμενη''» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κερδοφορία των τραπεζών, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα της ευρωτράπεζας «υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η νομισματική μας πολιτική είναι επιβλαβής».
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Draghi υπογράμμισε ότι «ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η ανάκαμψη του μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς την ευνοϊκή πολιτική μας», ενώ πρόσθεσε ότι πράγματι «βλέπουν» τον πληθωρισμό να απομακρύνεται σταθερά από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τον ίδιο βασική κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης παραμένει η πολύ ευνοϊκή χρηματοοικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα οποία με τη σειρά τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα πολιτικής της ΕΚΤ.
Ένας μεγάλος βαθμός μέτρων τόνωσης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής παραμένει απαραίτητος για τις βασικές πιέσεις του πληθωρισμού για τη δημιουργία και τη στήριξη του γενικού πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Εν κατακλείδι, ο Draghi, επεσήμανε ότι με την ανάκαμψη να συνεχίζεται, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τις περαιτέρω προκλήσεις για τη σταθερότητα.
Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά των χωρών θα πρέπει να μπουν σε τάξη ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν μαξιλάρια για το μέλλον, «όχι να περιμένουμε απλά, η ανάπτυξη να μειώσει σταδιακά το χρέος.
Αυτό σημαίνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει στις οικονομίες μας να αναπτυχθούν με μεγαλύτερες ταχύτητες μακροπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης