Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Κανένα αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit - May: Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος

Tusk: Κανένα αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit - May: Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος
Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις συνομιλίες για το «διαζύγιο» μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα (17/11/2017) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ επιφυλακτικός, αλλά αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση τον Δεκέμβριο.
Η ΕΕ θέλει να έχει τα βασικά στοιχεία μιας συμφωνίας για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία, σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό, τα δικαιώματα των πολιτών και την έλλειψη φυσικών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, προτού προχωρήσει σε συνομιλίες για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, που αποτελούν «κλειδί» για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη Βρετανία.
«Δεν υπάρχει αδιέξοδο», δήλωσε ο Tusk σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου συναντήθηκε και με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May.
«Αισθάνομαι πολύ καλύτερα, ασφαλέστερα μετά τη συνάντησή μου με την Theresa May, όλα είναι δυνατά», δήλωσε ο Tusk.
«Υπήρξε πολύ εμφανώς καλή θέληση και από τις δύο πλευρές.
Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να επιτύχουμε τον πρώτο μας στόχο - να επιτύχουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.
Είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά αισιόδοξος», συνέχισε ο Tusk.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τη May εκ νέου την επόμενη Παρασκευή (24 Νοεμβρίου).
Από την πλευρά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες του Brexit έχουν σημειώσει «καλή πρόοδο», αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.
«Συμφωνήσαμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
Περισσότερα πρέπει να γίνουν.
Αλλά είμαστε σαφείς, και είμαι σαφής, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε μαζί και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η May στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ.
Σύμφωνα με την ίδια, και οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν μαζί μέχρι το σημείο όπου είχε σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος» στα ζητήματα του «διαζυγίου», ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με το μπλοκ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης