Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ επιδιώκει την οικοδόμηση ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης

Η ΕΕ επιδιώκει την οικοδόμηση ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης
Οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν επίσης την ιδέα ότι στις αρχές του 2019 οι σπουδαστές στην ΕΕ, θα πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονική κάρτα σπουδαστών
Σε ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα, το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus στρέφονται οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συμβάλουν στην προώθηση της διασυνοριακής εκπαίδευσης και της ευρωπαϊκής ενότητας καθώς είναι αρκετά επιφυλακτικοί για την άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος στη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, συζήτησαν και έδωσαν πολιτική στήριξη σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, στον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση των σπουδών σε όλα τα έθνη της.
Η ιδέα είναι να προωθηθεί μια ευρωπαϊκή ταυτότητα, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να σπουδάζουν σε χώρες πέρα από το μπλοκ, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση γλωσσών και δημιουργώντας μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων σπουδών.
"Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, δημιουργήσαμε πολιτική υποστήριξη για αυτές τις ιδέες", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της συνάντησης ηγετών Donald Tusk.
Το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθημάτων Erasmus στο εξωτερικό είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς πολιτικές της ΕΕ.
Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από 9 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Η εκτίμηση για το γεγονός αυτό αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, ανέφερε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το 90% των φοιτητών Erasmus, οι οποίοι συνήθως περνούν ένα χρόνο σε πανεπιστήμιο σε άλλη χώρα της ΕΕ, επανέρχονται με αυξημένη αντίληψη των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.
"Καθώς βλέπουμε το μέλλον της Ευρώπης, χρειαζόμαστε έναν οδηγό για ενότητα.
Η εκπαίδευση είναι βασική, διότι η εκπαίδευση μας βοηθά να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή ταυτότητα", δήλωσε ο Επίτροπος για την Εκπαίδευση, Tibor Navracsics.
Οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν επίσης την ιδέα ότι στις αρχές του 2019 οι σπουδαστές στην ΕΕ, θα πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονική κάρτα σπουδαστών που θα επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, όπως τα αρχεία φοιτητών και τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως ύλη μαθημάτων, υπηρεσίες εγγραφής, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες στα ιδρύματα υποδοχής και στις χώρες.
"Μέχρι το 2025 θα πρέπει να ζήσουμε σε μια Ευρώπη στην οποία η μάθηση, η μελέτη και η διεξαγωγή έρευνας δεν θα παρεμποδίζονται από τα σύνορα, αλλά όπου ο χρόνος σε άλλο κράτος μέλος για σπουδές, μάθηση ή εργασία είναι ο κανόνας", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Jyrki Katainen.
Η Επιτροπή θέλει να θέσει ως στόχο όλους τους πανεπιστημιακούς σπουδαστές να μιλούν δύο γλώσσες πέραν της μητρικής τους γλώσσας μέχρι το 2025, να βελτιώσουν τον αλφαβητισμό στον υπολογιστή και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο ευρωπαϊκών πανεπιστημίων παγκοσμίου επιπέδου, που θα μπορούν να εργαστούν από κοινού.
Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ να επενδύσουν μέχρι το 2025 τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ τους στην εκπαίδευση - το σημερινό μέσο ποσοστό, το οποίο δεν τηρούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης