Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Συνεδριάζει με θέμα την αύξηση των επιτοκίων των 12μηνων δανείων

tags :
ΕΚΤ: Συνεδριάζει με θέμα την αύξηση των επιτοκίων των 12μηνων δανείων

Σε διαβουλεύσεις για το αν τελικά θα προχωρήσουν σε αύξηση του επιτοκίου για τα δάνεια διάρκειας 12 μηνών, υψηλότερα από το 1% που είναι σήμερα, βρίσκονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πηγές κοντά στην ΕΚΤ αναφέρουν ότι ενώ δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση, τα 22 μέλη του ΔΣ της Τράπεζας προσανατολίζονται στο να διατηρήσουν σταθερό το επιτόκιο του 1%. 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν ανησυχίες πως εάν αυξήσουν το επιτόκιο, αυτό θα δημιουργήσει προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις και του βασικού επιτοκίου, από το 2010.


«Μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στα 12μηνα δάνεια θα εκληφθεί από τις αγορές ως μια ένδειξη αλλαγής της μελλοντικής πολιτικής στα επιτόκια. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα είναι να συνεχίσουν την ίδια επιτοκιακή πολιτική» επισημαίνει ο κ. Laurent Bike, αναλυτής της Nomura.


Σημειώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, και καθώς η ΕΚΤ κινείται όλο και πιο κοντά στο να λάβει μια απόφαση απόσυρσης των εκτάκτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, τα στελέχη της εξετάζουν εάν θα προχωρήσουν σε αύξηση του επιτοκίου.

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης