Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία – Ποιος θα κόψει τον «γόρδιο δεσμό»

Στην «κόψη του ξυραφιού» οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία –  Ποιος θα κόψει τον «γόρδιο δεσμό»
Όλα τα κόμματα επιθυμούν να αποφύγουν τις νέες πρόωρες εκλογές, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την AfD
Με κοινό στόχο να αποφευχθούν οι νέες πρόωρες εκλογές εντατικοποιούν τις συνομιλίες τους στη Γερμανία η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP).
Οι συζητήσεις το Σάββατο (18/11/2017)  ήταν εξαντλητικές, καθώς αύριο εκπνέει η σχετική προθεσμία για μία κατ΄αρχήν συμφωνία αλλά οι μεγάλες διαφορές, που χωρίζουν τα κόμματα της «Τζαμάικα» παραμένουν μεγάλες.
Η μόνη ρεαλιστική ελπίδα της καγκελαρίου Angela Merkel για να εξασφαλίσει  μία τέταρτη θητεία, μετά τις εκλογικές απώλειες των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, είναι ο σχηματισμός αυτής της έστω «θνησιγενούς» για πολλούς τρικομματικής κυβέρνησης.
Πάντως από τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών, οι διαφορές σε ορισμένα σημεία δείχνουν αγεφύρωτες.
Οι μεγαλύτερες διαφορές αφορούν στην κλιματική αλλαγή, όπου οι Πράσινοι επιδιώκουν μεγαλύτερες περικοπές στις εκπομπές ρύπων ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν μία τέτοια εξέλιξη καταστροφική από οικονομικής άποψης, και το μεταναστευτικό όπου οι συντηρητικοί σύμμαχοι της Merkel (CSU) επιμένουν σε αυστηρότερους κανόνες.
Την Πέμπτη (16/11/2017) διαφάνηκε, πως οι συνομιλίες θα είχαν  αίσια κατάληξη, ωστόσο σύντομα διαψεύστηκαν οι ελπίδες και οι υπόλοιποι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι αναγκάσθηκαν να υποσχεθούν περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές ρύπων για να κάμψουν την αντίσταση των Πρασίνων.
Ο επικεφαλής του FDP, Christian Lindner, δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή (19/11/2017) στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) 
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δεν συμμετέχει εκ του ρόλου του ενεργητικά στα πολιτικά πράγματα, δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξει παράταση στις συνομιλίες.
Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της Βαυαρίας αντιμετωπίζει τις περιφερειακές κρατικές εκλογές το 2018 και ανησυχεί ότι, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα μπορούσε να επικρατήσει, αν δεν εξασφαλιστούν σκληροί κανόνες για το μεταναστευτικό, απαίτηση που συναντά την αντίδραση των Πρασίνων.
Ανάμεσα στα αιτήματά του CSU είναι ένα ανώτατο όριο 200.000 ετησίως για τον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία και το τέλος της πρακτικής που επιτρέπει στους επιτυχείς αιτούντες άσυλο να φέρουν στη χώρα τις οικογένειές τους.
Όλα τα κόμματα επιθυμούν να αποφύγουν τις νέες πρόωρες εκλογές, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την AfD, που εισήλθε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης