Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ανησχυίες για douple- dip ύφεση σκιάζουν τις αγορές - Τι πραγματικά συμβαίνει;

Οι ανησχυίες  για douple- dip ύφεση σκιάζουν τις αγορές - Τι πραγματικά συμβαίνει;
Η συζήτηση για το ενδεχόμενο double-dip ύφεσης γίνεται ολοένα και πιο έντονη την τελευταία περίοδο, με αποτέλεσμα οι ηγεσίες και οι οικονομολόγοι να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πόσο μπορεί να αντέξουν οι κυβερνήσεις ένα νέο κύμα ύφεσης και καθοδικής πορείας. Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι στο κατά πόσο οι οικονομικές ηγεσίες διαθέτουν πια τα εργαλεία να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατά πόσο δηλαδή απέχει το πεδίο δράσης τους από την αδράνεια.

Αν λάβουμε υπόψη τα εργαλεία των κεντρικών τραπεζών ώστε να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, το κυριότερο, αυτό της διαμόρφωσης των επιτοκίων, έχει χάσει την ισχύ του καθώς στα 10 μεγαλύτερα κράτη του κόσμου, τα επιτόκια μόλις ξεπερνούν το μηδέν. Τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης τους είναι εμφανώς εξαιρετικά μικρά, επομένως και ο βαθμός παρέμβασης δεν θα έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς.
Επίσης, το περιθώριο παρέμβασης των κυβερνήσεων με τις δημόσιες επενδύσεις, έχει περιοριστεί τόσο πολύ, που και αυτό το εργαλείο τόνωσης της οικονομίας έχει απωλεσθεί. Οι κυβερνήσεις εμφανίζονται με εξαιρετικά ελλείμματα, ενώ και τα επίπεδα χρέους τους έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Παράλληλα, η κρίση χρέους στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης έχουν ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού καθιστώντας το απαγορευτικό. Μάλιστα, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η αξιολόγηση μεγάλων οικονομιών έχει αρχίσει εμμέσως να αμφισβητείται δημιουργώντας μεγαλύτερη δυσπιστία σχετικά με την πορεία του δανεισμού.
Τέλος, από την επιχειρηματική πλευρά, τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, απειλούν με νέα καθοδική πορεία τα κέρδη τους εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Επιπλέον, η έλλειψη επενδύσεων συντηρεί ή και αυξάνει τα επίπεδα ανεργίας δημιουργώντας έναν νέο φαύλο κύκλο, μέσω της μείωσης των φορολογικών εσόδων ή την αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση στην Ευρώπη συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου η παγκόσμια οικονομία να δοκιμαστεί από ύφεση τύπου «W». Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση της BNP Paribas, οι επενδυτές αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους πάνω στο ενδεχόμενο η παγκόσμια ανάκαμψη να σταματήσει την πορεία της ανάπτυξης και να βυθίσει την Ευρώπη σε μία ύφεση τύπου “double dip”. Σημειώνεται εδώ ότι ο δείκτης που μετρά τις αγοραπωλησίες των αξιογράφων προστασίας απέναντι σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, ο Markit iTraxx Europe HiVol Index, έχει κερδίσει τον τελευταίο μήνα κατά 58%, στις 201 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής εξασφάλισης ομολόγων, ο Markit iTraxx Europe Index, έχει υποχωρήσει.

Analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης