Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Τα stress tests πρέπει να λάβουν υπόψη και τους κινδύνους από τον υψηλό δανεισμό των κρατών

EE: Τα stress tests πρέπει να λάβουν υπόψη και τους κινδύνους από τον υψηλό δανεισμό των κρατών
Τα stress-test των ευρωπαϊκών τραπεζών θα καταδείξουν τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες απέναντι στα προβλήματα δημοσιονομικού χρέους, και θα υπολογίσουν την αντίδραση αυτών σε περίπτωση “τρυγμών” του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνει σε έγγραφο της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο και θα δοθεί προς συζήτηση στην προσεχή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Στην εν λόγω σύνοδο σε δύο εβδομάδες θα συζητηθούν οι συνέπειες της κρίσης και της ύφεσης στο τραπεικό σύστημα. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται εάν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν και τα ενδεχόμενα δυσκολίας αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων ενδεχομένως κρατών. Σ' αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, ίσως ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ, εκτός του ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψι σοβαρά και η έκθεση των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα, θα πρέπει να συνεργαστεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να διαγνωστούν και τα “πλέγματα” της μόχλευσης μεταξύ όχι μόνο των σημαντικών τραπεζών της ΕΕ αλλά και των περιφερειακών τραπεζών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης