Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανικές πιέσεις στην ΕΚΤ για συνέχιση της παροχής ρευστότητας

Ισπανικές πιέσεις στην ΕΚΤ για συνέχιση της παροχής ρευστότητας
Έντονες παρασκηνιακές πιέσεις πραγματοποιούνται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Ισπανικών τραπεζών, ώστε η Εκτ να παρέμβει για να ανανεώσει το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Αυτήν την εβδομάδα, λήγει το πρόγραμμα ύψους 442 δισ. ευρώ που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2009 με επιτόκιο μόλις 1%, και πολλές τράπεζες, ιδίως όμως οι ισπανικές πιέζουν για ανανέωση.
“Οι κεντρικές τράπεζες έχουν υποχρέωση να παρέχουν ρευστότητα”, επισημαίνουν Ισπανοί τραπεζίτες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αν και λαβαίνουν υπόψη ότι τέτοιου είδος πολιτική η ΕΚΤ δεν ασκεί. Σημειώνεται εδώ ότι ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται το ισπανικό τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα καθώς το “πάγωμα” της διατραπεζικής αγοράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ενίσχυση της ρευστότητας τους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, η χρονική στιγμή είναι ιδαίτερα κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Φτάνουμε ήδη στον τρίτο χρόνο στήριξης της ρευστότητας και οι αγορές δεν μπορούν να επιβιβιώσουν χωρίς βοήθεια, προσθέτουν. Εάν δε συνεχίσει η ΕΚΤ να υποστηρίζει το σύστημα, τότε θα πληγεί και η διατραπεζική αγορά, καθώς η εμπιστοσύνη θα πληγεί περαιτέρω. Μάλιστα, για τις ισπανικές τράπεζες, η στήριξη της ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική την ώρα που αμφισβητείται έντονα η ευρωστία του κλάδου, λόγω των προβλημάτων των περιφερειακών καταθετικών τραπεζών (cajas).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης