Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι ΗΠΑ ή κινδυνεύουν με double dip ύφεση;

tags :
Ανακάμπτουν οι ΗΠΑ ή κινδυνεύουν με double dip ύφεση;
Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη επιβεβαίωσαν οι δύο ισχυροί άνδρες των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τίμοθι Γκάιτνερ, πριν από λίγες ημέρες, "φουντώνοντας" τα σενάρια περί διπλής ύφεσης λόγω διάχυσης της ευρωπαϊκής κρίσης....
Πολλοί αναλυτές, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην αμερικανική κυβέρνηση για τον εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους, ενώ μερικοί πιο τολμηροί δε διστάζουν να παρομοιάσουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό με αυτή της Ελλάδας.
Το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ξεπερνά το τελευταίο έτος τα 13 τρις δολ.
(δημόσιο και ιδιωτικό) αυξάνεται καθημερινά με επικίνδυνους ρυθμούς.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, ωστόσο όμως, το 40% είναι στα χαρτοφυλάκια δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων. Μάλιστα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 19,6 τρις δολάρια το 2015 από 13,6 τρις δολάρια σήμερα. Δηλαδή θα αντιστοιχεί στο 102% του ΑΕΠ της χώρας έναντι 93% σήμερα.
Παράλληλα, "μαύρη τρύπα" 1,6 τρις δολαρίων -το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ- εμφανίζει το έλλειμμα της χώρας, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στα μέσα του μήνα, οδηγώντας τον αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίσει ατυχή την εξέλιξη αυτή των οικονομικών, αφού μόλις πριν μία 10ετία υπήρχε πλεόνασμα 200 δισ. δολαρίων, με τάση μάλιστα αυξητική.
Οι αμερικανικοί δείκτες παράλληλα, έχουν μπει από την αρχή του Μαΐου σε μία ήπια διορθωτική διαδικασία, φτάνοντας μάλιστα το δείκτη S&P 500 σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, όπου αν πέσει κάτω από τις 1.040 αποτελεί σήμα νέας διορθωτικής κίνησης. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η αμερικανική οικονομία δεν βελτιώνεται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσε η κυβέρνησή του, δεν άφησε περιθώρια για τη λήψη νέων θέσεων μετά το sell off του Μαΐου.
Στο μεταξύ, η για δεύτερη φορά καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του α’ τριμήνου του 2010 στις ΗΠΑ που προχώρησε προ ημερών η αμερικανική κυβέρνηση, ενέτεινε και τους φόβους για την πορεία της ανάκαμψης, σταθεροποιώντας παράλληλα την ισοτιμία ευρώ δολαρίου μεταξύ 1,21-1,23. Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στην αμερικανική οικονομία στο 2,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,2%, καθώς επιβαρυντικά στην οικονομική δραστηριότητα λειτούργησε η υποχώρηση του βαθμού αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, που ενισχύθηκαν κατά 3% έναντι αρχικής εκτίμησης για άνοδό τους κατά 3,5%, σημάδι ότι οι καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Νωρίτερα φέτος υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιστρέψει σε επίπεδα αύξησης άνω του 4%. Με τη δύναμη των εξαγωγών εν αμφιβόλω, εν μέσω μιας ανόδου 7,8% στο δολάριο και με ειδήσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Κίνα, οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 είναι πολύ λιγότερο ρόδινες.
Από την πλευρά των επιχειρήσεων, οι εκδόσεις ομολόγων μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, καθώς η ζήτηση από τη μεριά των επενδυτών έχει στραφεί κυρίως στα κρατικά ομόλογα. Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται εδώ ότι πριν από 3 μήνες περίπου, οι ΗΠΑ μπορούσαν να αναχρηματοδοτήσουν το τεράστιο χρέος τους με επιτόκιο 4% και τώρα με επιτόκιο 2,96%, ενώ οι εκδόσεις ομολόγων επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 39% στα 1,17 τρισ. δολ.
Τα μάτια όλων τώρα είναι στραμμένα σήμερα, την Παρασκευή, στις ΗΠΑ και στην ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία του Μαΐου, για τα οποία επενδυτές και οι αναλυτές δεν ξέρουν τι να εκτιμήσουν. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας ADP ότι δημιουργήθηκαν μόνο 13.000 νέες θέσεις εργασίας, και τις περικοπές θέσεων εργασίας από μεγάλες εταιρείες όπως η Citigroup και η HP, δεν αναμένονται «θαύματα».
Μάλιστα, τα δύο στελέχη της Fed, Charles Evans και Elizabeth Duke, μόλις χτες δήλωσαν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο διάστημα.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης