Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Οι Cajas, οι Landesbanken και οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα”

“Οι Cajas, οι  Landesbanken και οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα”
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακόμη εξαρτώνται από τον περιφερειακό κλάδο της ζώνης, επισημαίνουν οι αναλυτές μετά τη χθεσινή δημοπρασία της ΕΚΤ για 3μηνη παροχή ρευστότητας στον κλάδο, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν οι τράπεζες ζήτησαν λιγότερα κεφάλαια (σ.σ. παροχή 131,9 δισ. ευρώ), τα προβλήματα παραμένουν.
Δεν έχουμε εξέλθει του τούνελ, επισημαίνει η ελβετική  Swisscanto Asset Management προσθέτοντας ότι οι ισπανικές αποταμιευτικές Cajas, οι ελληνικές και οι περιφερειακές γερμανικές τράπεζες  (Landesbanken) αντιμετωπίζουν προβλήματα βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Γι' αυτό το λόγο η ΕΚΤ συνέχισε την παροχή ρευστότητας, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι κρατικές περιφερειακές γερμανικές τράπεζες σημείωσαν ζημιές πάνω από 34 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ 38 από τις 45 ισπανικές Cajas βρίσκονται υπό τη διαδικασία συγχώνευσης.
Η κίνηση της ΕΚΤ μπορεί να έκαμψε ελαφρώς τις ανησυχίες, αλλά δεν άλλαξε την εικόνα των επενδυτών για την πορεία του τραπεζικού κλάδου, επισημαίνει η Schroders προσθέτοντας ότι μερικές Ισπανικές, Πορτογαλικές, Ελληνικές και Ιρλανδικές τράπεζες έχουν προβλήματα που δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Από την άλλη μεριά η Nomura χαρακτηρίζει πολύ θετικά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν λιγότερα, και μάλιστα θεωρεί ότι είναι ένα σημάδι για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests. Στην ίδια εκτίμηση προχώρησε και η Evolution Securities, η οποία μάλιστα θεωρεί ότι σε λίγους μήνες θα ανάκαμψει ο κλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης