Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny (ΕΚΤ): Τα stress tests είναι σοβαρά - Ορατός ο κίνδυνος απογοήτευσης από τα stress tests εκτιμούν οι Nomura και Ernst & Young

tags :
Nowotny (ΕΚΤ): Τα stress tests είναι σοβαρά - Ορατός ο κίνδυνος απογοήτευσης από τα stress tests εκτιμούν οι Nomura και Ernst & Young
«Τα stress tests είναι σοβαρά και αυστηρά» δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς απάντηση αυτών που πίστευαν ότι τα τεστ δεν είναι ξεκάθαρα και ικανά να «τονώσουν» το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ορισμένες ομάδες έχουν την τάση να υποστηρίζουν αβάσιμες αμφιβολίες», συμπλήρωσε ο  Nowotny, και τόνισε ότι «τα stress tests είναι οργανωμένα και ακολουθούνται από τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ που θα αξιολογήσει την αγορά και θα πράξει ανάλογα».

Ορατός ο κίνδυνος απογοήτευσης από τα stress tests εκτιμούν οι Nomura και Ernst & Young


«Βλέπουμε κίνδυνο απογοήτευσης με τα αποτελέσματα των stress tests λόγω του ράλι των τραπεζών μέχρι αυτή τη στιγμή αλλά και των υπεραισιόδοξων δηλώσεων των υπευθύνων σε όλες τις χώρες ότι οι τράπεζές τους σίγουρα θα περάσουν τα tests», δήλωσε ο Jon Peace, αναλυτής του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου Nomura. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό τα τεστ αντοχής να μην είναι τα ίδια με αυτά που επιβάλλουν οι κανόνες, οπότε δεν μπορεί και ο ίδιος να προβλέψει τα αποτελέσματα. Οι αναλυτές της Nomura θεωρούν ότι 16 τράπεζες θα χρειαστούν ενίσχυση κεφαλαίου μετά τα αποτελέσματα, ενώ τονίζουν ότι κάποιες τράπεζες θα έπρεπε να αποτύχουν για να φανεί η χρησιμότητα των tests. Μεταξύ των τραπεζών που ίσως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι μερικές «αδύναμες» ελληνικές και ιταλικές τράπεζες, όπως επίσης και η Deutsche Postbank. Τέλος, η αναλύτρια Marie Diron, της Ernst & Young, τόνισε ότι «είναι ανησυχητική αυτή η αισιοδοξία των κυβερνήσεων ότι θα περάσουν τα stress tests, καθώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ότι τα τεστ είναι άχρηστα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης