Τελευταία Νέα
Διεθνή

SNB: Ζημιές ύψους 10,4 δισ. ευρώ το α' 6μηνο του 2010

tags :
SNB: Ζημιές ύψους 10,4 δισ. ευρώ το α' 6μηνο του 2010
Ζημιές ύψους 14 δισ. φράγκων (10,4 δισ. ευρώ) κατέγραψε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank) στο πρώτο εξάμηνο του 2010, λόγω των μαζικών παρεμβάσεων που έκανε στην αγορά συναλλάγματος για να αποτρέψει τη ραγδαία ανατίμηση του νομίσματός της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η SNB αύξησε τους τελευταίους μήνες τα συναλλαγματικά της αποθέματα κατά 132 δισ. φράγκα (98 δισ. ευρώ), αγοράζοντας άλλα νομίσματα, κυρίως το ευρώ, σε μία άκαρπη προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο της τιμής του ελβετικού φράγκου. Παρά τις μαζικές παρεμβάσεις, η ισοτιμία του φράγκου ανατιμήθηκε περίπου 9% έναντι του ευρώ από την αρχή του 2010 για να σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα - μετά την ενίσχυση τους ευρώ στις διεθνείς αγορές - στο 1 ευρώ προς 1,35 φράγκα.
Η SNB ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις παρεμβάσεις τον τελευταίο μήνα, επειδή μειώθηκε ο κίνδυνος ύφεσης στην ελβετική οικονομία από την ανατίμηση του φράγκου, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποδίδουν την απόφαση αυτή στην ανησυχία που προκαλούσαν οι κίνδυνοι από τη μαζική αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η ζημιά της SNB από τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος περιορίζεται από την ανατίμηση των μεγάλων αποθεμάτων σε χρυσό που έχει παραδοσιακά στο θησαυροφυλάκιό της, καθώς η τιμή του χρυσού έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι, η τελική ζημιά για το πρώτο εξάμηνο του 2010, η οποία θα αποτυπωθεί στη λογιστική κατάσταση που θα δημοσιοποιηθεί στις 13 Αυγούστου, εκτιμάται από τη SNB ότι θα είναι περίπου 4 δισ. φράγκα (3 δισ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης