Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα stress tests είναι η στιγμή της αλήθειας για τις τράπεζες - Τι εκτιμά ο Rehn

tags :
Τα stress tests είναι η στιγμή της αλήθειας για τις τράπεζες - Τι εκτιμά ο Rehn
«Οι αγορές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει πλέον ο φόβος για το ευρώ και οι αδύναμες χώρες έχουν λάβει μέτρα για να αποπληρώσουν τα χρέη τους», δήλωσε ο  Christoph Kind, αναλυτής της Frankfurt-Trust, ενώ συμπλήρωσε ότι «τα αποτελέσματα αυτών των πράξεων φαίνονται ξεκάθαρα στην ισοτιμία ευρώ – δολάριο».
Η επόμενη «δοκιμασία» που θα θέσει η ΕΕ για την «τύχη» της Ελλάδας έρχεται αύριο, με τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών , όπου οι ρυθμιστές βασίζονται στα θετικά τους αποτελέσματα για να αποδείξουν ότι το οικονομικό σύστημα είναι υγιές. «Τα αποτελέσματα των tests θα έρθουν για να εξαλείψουν κάθε φόβο για την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος», τονίζει ο David Page, οικονομολόγος της Investec Securities στο Λονδίνο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο οικονομολόγος Marco Annunziata, της UniCredit δηλώνοντας ότι «τα tests είναι η στιγμή της αλήθειας» , αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, όπου σε χθεσινές του δηλώσεις στο Παρίσι, επεσήμανε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό μονοπάτι για την απόκτηση της χαμένης μας εμπιστοσύνης , όμως το μονοπάτι αυτό είναι μακρύ». Παρόλα αυτά , οι αναλυτές δεν δηλώνουν με σιγουριά ότι ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί, ακόμα και μετά την προτροπή του Trichet «να μην είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι». Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, Giulio Tremonti, στις 20 Ιουλίου στο University of Fribourg, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε στον Τιτανικό, αλλά δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας νομίζοντας ότι είμαστε ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή έχουμε εισιτήρια πρώτης θέσης». Τέλος, ο πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ, Nixon. Επεσήμανε ότι «δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει τον κίνδυνο» και ότι «αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, γι αυτό το λόγο τα ίδια μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται κάθε χρονιά».

Τι εκτιμά ο Rehn

"Έχω εμπιστοσύνη ότι τα stress test θα δώσουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος",δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, OIli Rehn. Σύμφωνα με τον  Rehn, η ΕΕ έχει "εργαλεία" για να "φτιάξει" οποιαδήποτε αδυναμία του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης , ενώ τόνισε ότι “οποιεσδήποτε τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να στραφούν πρώτα στους μετόχους και τις αγορές για βοήθεια”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης