Διεθνή

Απειλούν με υποβάθμιση της Ουγγαρίας οι Moody’s και S&P

tags :
Απειλούν με υποβάθμιση της Ουγγαρίας οι Moody’s και S&P
Με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας απειλεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's , λόγω "της αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της".
Σύμφωνα με τη  Moody's, η αβεβαιότητα αυτή "απορρέει από τη διακοπή των συνομιλιών" της Ουγγαρίας με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω των διαφωνιών για τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής το 2010 και το 2011. Κατά συνέπεια, ο οίκος αποφάσισε να τοποθετήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση Βαα1 της Ουγγαρίας "υπό αναθεώρηση" για πιθανή υποβάθμιση. Λίγο νωρίτερα, ακολούθησε και ο οίκος S&P την ίδια γραμμή  με τη Moody’s, υποβαθμίζοντας σε «αρνητικό» από «σταθερό» προηγουμένως, το outlook της Ουγγαρίας , ενώ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «BBB-/A3». «Το αρνητικό outlook αντανακλά την άποψή μας ότι τα κεντρικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να πλήξουν τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ουγγαρίας, περιορίζοντας τη δυνατότητα της κυβέρνησης να βάλει τα δημόσια οικονομικά σε ένα πιο διατηρήσιμο μονοπάτι», αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Mr. Cullinan. Η απάντηση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας ήταν άμεση και σαφής καθώς ο  πρωθυπουργός Viktor Orban και ο υπουργός Οικονομικών Gyorgy Matolcsy επεσήμαναν ότι «οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν καταλαβαίνουν την Ουγγρική οικονομική πολιτική. Το μόνο που θα συμβεί είναι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής».
Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ουγγαρία από 6 έως 17 Ιουλίου, αναχώρησαν το περασμένο Σάββατο, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία με τη Βουδαπέστη. Η διακοπή των συνομιλιών οδήγησε σε πάγωμα της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ουγγαρία συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης