Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Τίποτα το καινούργιο δεν προσέθεσαν τα stress tests"

Αμφιβολίες εκφράζονται από τους αναλυτές για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές στα stress tests των τραπεζών, μετά και την απόφαση ότι ο ευρωπαϊκό τραπεζικός κλάδος χρειάζεται μόλις 3,5 δισ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Τα stress tests βοήθησαν αρκετά σε ορισμένες περιοχές, δήλωσε η Morgan Stanley αλλά δεν είναι είναι ικανά να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα stress tests θα αποδειχτούν ότι "δεν θα είναι ο καταλύτης της αλλαγής των όρων του παιχνιδιού που ελπίζαμε, και σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να πούμε ότι είναι και μια χαμένη ευκαιρία". Υπενθυμίζεται εδώ ότι η γερμανική Hypo Real Estate Holding, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και 5 ισπανικές καταθετικές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 6% για τα κεφάλαια Tier 1 σε ακραίες οικονομικές συνθήκες. Εάν το όριο ανερχόταν στο 7% τότε 24 θα ήταν οι τράπεζες που δεν θα κατάφερναν να περάσουν τα τεστ, παρατηρεί η Morgan Stanley, αφήνοντας αιχμές ότι θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά στον κλάδο.
Σημειώνεται εδώ ότι πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Nomura Holdings υπολόγιζε ότι θα χρειαστούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, η Goldman Sachs Group υπολόγιζε 38 δισ. ευρώ και η Barclays Capital υπολόγιζε 85 δισ. ευρώ. Πέρσι, όταν είχαν διενεργηθεί τα stress tests στις HΠΑ, οι δέκα αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των Bank of America και Citigroup, είχαν χρειαστεί 74,6 δισ. δολ.
Από τη μεριά της η  Octopus Investments επισημαίνει ότι εάν έστω μία τράπεζα που δεν περίμενε η αγορά αποτύχαινε, τότε τα stress tests θα ήταν πιο αξιόπιστα, “κάτι το οποίο και δε συνέβη”, πρόσθεσε.
Η  TCW Group θεωρεί ότι τα stress tests δεν προσέθεσαν κάτι που οι αναλυτές δεν ήξεραν. Οι επτά τράπεζες που απέτυχαν ήταν στην watch list των οίκων, ενώ οι αγορές δεν είχαν σκοπό να τις εντάξουν στις λίστες των αγορών. Την ίδια γραμμή κρατά και η Royal London Asset Management, ενώ η  Algebris Investments εμφανίζεται περισσότερο πιστή για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν, θεωρώντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος μπορεί να αντέξει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης