Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως κατάφεραν οι αμερικανικές τράπεζες να επιβεβαιώσουν τους αναλυτές το βʼ 3μηνο

tags :
Πως κατάφεραν οι αμερικανικές τράπεζες να επιβεβαιώσουν τους αναλυτές το βʼ 3μηνο
Μεγάλος αριθμός τραπεζών έχει ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ τροφοδοτώντας την ανοδική πορεία της Wall και εξαλείφοντας εν μέρει τα σημάδια κορεσμού που έδειχναν αρχής γενομένης του sell off του Μαΐου. Οι περισσότερες τράπεζες κάλυψαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εκπλήσσοντας πολλές φορές για την τόσο άμεση ανάκαμψη τους μέσα σε μόλις ένα χρόνο από το «ανεπίσημο» τέλος της αμερικανικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ωστόσο, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να κοιτάξουμε πίσω από τους αριθμούς, καθώς οι λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, προκαλούν την καχυποψία.
Καθώς οι δείκτες των προβληματικών δανείων και αυτών σε οριστική καθυστέρηση υποχωρούν, οι τράπεζες το δεύτερο τρίμηνο μείωσαν τις προβλέψεις τους γιʼ αυτά, ενισχύοντας τους ισολογισμούς τους από τα ταμειακά διαθέσιμα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Capital One Financial, η οποία υποστήριξε τα κέρδη της με περίπου 1 δις. δολ. που μετέφερε από τα ποσά των προβλέψεων. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και η Citigroup.
Δεύτερο σημείο κλειδί για τα θετικά αποτελέσματα ήταν και η διεύρυνση του trading το τελευταίο έτος, γεγονός που ενίσχυσε τα έσοδα των μεγάλων κυρίως τραπεζών που δραστηριοποιούνται και στον επενδυτικό κλάδο. Σύμφωνα με την KFW, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 76% στις μεγάλες τράπεζες και κατά 65% στις περιφερειακές σε σχέση με πέρσι.
Με αυτόν τον τρόπο ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος απέφυγε τις απώλειες που προκαλούν στα έσοδα τους τα χαμηλά επιτόκια, ιδιαιτέρως στον κλάδο των στεγαστικών δανείων. Μάλιστα, η προοπτική του κλάδου των στεγαστικών δανείων δεν διαφαίνεται θετική για τα τραπεζικά έσοδα, καθώς η Federal Reserve συνεχίζει τις αγορές δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης