Διεθνή

Πακέτα διάσωσης: “Στοπ” στην ύφεση, αύξηση στην κρίση χρέους

tags :
Πακέτα διάσωσης: “Στοπ” στην ύφεση, αύξηση στην κρίση χρέους
Τα πακέτα διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας κατέστησαν ικανά να βοηθήσουν την αποφυγή μια δεύτερης ύφεσης.
Επιβάρυναν όμως τα δημοσιονομικά της χώρας με αποτέλεσμα μια διογκωμένη κρίση χρέους στη χώρα. Η αποτίμηση της έρευνας του Πανεπιστημίου του Princeton σχετικά με την παρεμβατική πολιτική των κυβερνήσεων Μπους και Ομπάμα στην οικονομική πραγματικότητα των ΗΠΑ βρίσκει εφαρμογή σε ολόκληρη την υφήλιο. Το πρόγραμμα που ακολούθησε ως σήμερα; ο εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησε σε πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5% μέχρι σήμερα για φέτος.
Η πολιτική κρίθηκε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αποτελεσματική όσον αφορά τα αποτελέσματά της στην αποφυγή της κρίσης όμως μείωσε την αγοραστική δύναμη της αγοράσης. Οι ασθενέστεροι κλάδοι της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασαν έλλειμμα 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η δε ύφεση όλων των κλάδων εκτιμάται στα 2,35 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε 16% του φετινού ΑΕΠ.
Σαν αποτέλεσμα αυτών των στοιχείων, η αποπληρωμή των χρημάτων που δανείστηκε το αμερικανικό κράτος για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους του θα κοστίσει τη φετινή χρονιά 6% παραπάνω, φέρνοντας στο νου των επενδυτών στοιχεία από την ανάλογη – μικρής έκτασης όμως – κρίση της περιόδου 1990-91.
Η περσινή μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 4% είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου του Princeton, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν στην αμερικανική οικονομία συνετέλεσαν στο να αποφευχθούν απώλειες άλλων δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που θέσεις εργασίας χάνονται, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, οι συνολικές υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος δέχονται και νέα φορολογική επιβάρυνση, όμως οι συνθήκες θα ήταν πολύ χειρότερες χωρίς τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης