Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Επιθετικές” αγορές ετοιμάζει ο Mobius στην Τουρκία – Σε ιστορικά υψηλά ο ISE

tags :
“Επιθετικές” αγορές ετοιμάζει ο Mobius στην Τουρκία – Σε ιστορικά υψηλά ο ISE
Χρυσές ημέρες ζει το χρηματιστήριο της Τουρκίας. Ο δείκτης ISE National-100 παρουσιάζει αύξηση ύψους 14% από 1η Γενάρη φθάνοντας χθες το ιστορικό υψηλό του.
Διόλου άσχημα για μια αναπτυσσόμενη χώρα. Ο Mark Mobius της Templeton Assset Management παίζει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στη γείτονα χώρα. “Έχουμε επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Τουρκία και σχεδιάζουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερα”, δηλώνει ευθαρσώς ο Mobius. Οι αποτιμήσεις του γενικού δείκτη της Κωνσταντινούπολης είναι κατά 10,7 φορές των μέχρι τώρα ανακοινωθέντων κερδών των εισηγμένων εταιριών.
Το χρηματιστήριο της Τουρκίας πήρε την ανιούσα μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 11,7% στο πρώτο τέταρτο του έτους. Πλην της Κίνας, η Τουρκία συγκαταλέγεται στις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, έχοντας μάλιστα τους ταχύτερους ρυθμούς τη δεδομένη στιγμή.
Ο επενδυτής Thomas Wilson της Schroders Investment Management εκτιμά ότι η οικονομία της Τουρκίας, μα κυρίως οι προοπτικές της σε ό,τι αφορά το μέλλον είναι πολύ ελκυστικές. Και πώς να μην τοποθετηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο όταν ο Ziya Akkurt, διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, της Akbank τονίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που κινείται κοντά στο 9% ετησίως τα τελευταία χρόνια θα προσεγγίσει το 10% αυτή τη φορά μόνο στο δεύτερο τετράμηνο του έτους.
Οι επενδυτές έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τον τρόπο χειρισμού του δημοσίου χρέους της χώρας από τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan από το 2004 έως σήμερα. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι θετικές αξιολογήσεις των οίκων Moody's, Standard & Poor's και Fitch. Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας υπολογίζεται να κυμανθεί στο 49% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους και ίσως φτάσει στο 48% τον Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Από το 1999 έως και το 2008 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκταμίευσε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια για να ισοσταθμίσει τα ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού. Η προγραμματισμένη συνάντηση Erdogan και Dominique Strauss-Kahn τον Μάρτιο δεν έφερε και νέα συμφωνία για καινούριο δανεισμό από το ΔΝΤ. Ο Strauss-Kahn δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για περαιτέρω δανεισμό. Τώρα στη γείτονα χώρα δρέπουν τους καρπούς αυτών των αποτελεσμάτων...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης