Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου έρχεται διόρθωση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια εκτιμούν αναλυτές

Στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου έρχεται διόρθωση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια εκτιμούν αναλυτές
Ο Ιούλιος λειτούργησε ευεργετικά για τα διεθνή χρηματιστήρια. Μετά από ένα δύσκολο διάστημα για τους δείκτες, ιδίως τον μήνα Μάιο και την σταθεροποίηση του Ιουνίου, οι σημαντικότερες αγορές του πλανήτη άρχισαν να ανακάμπτουν μέσα στον μήνα που τελειώνει.
Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Jeffrey Palma, τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν κλίμακα από “underweight” σε “neutral”. Οι προσδοκίες, συνεπώς, να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές το ερχόμενο διάστημα είναι αρκετά υψηλές. Η οικονομική άνθηση των αγορών της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή των προβλέψεων των αναλυτών το ερχόμενο διάστημα. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και η υποβάθμιση των αμερικανικών και ιαπωνικών μετοχών σε “neutral” και “underweight” αντίστοιχα από “overweight” που ήταν αμφότερες το προηγούμενο διάστημα, κάτι που θα κάνει περισσότερο προσεγγίσιμες της ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σε ανοδική πορεία για επτά σερί ημέρες. Το 62% των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη έχουν καταγράψει κέρδη από τις 12 Ιουλίου έως σήμερα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών που δεν είχαν προβλέψει τόσο εκτεταμένη κερδοφορία.
Η χθεσινή ημέρα είχε να επιδείξει ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την ανάκαμψη να στηρίζεται κυρίως στους τεχνολογικούς κλάδους και εκείνων της επικοινωνίας των χρηματιστηρίων των ευρωπαϊκών χωρών. Οι επενδύσεις της Telefonica στην Λατινική Αμερική έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα το ισπανικό χρηματιστήριο σύμφωνα με αναλυτές της FactSet Research. Κάτι ανάλογο ενδέχεται να συμβεί και στην πορτογαλική αγορά, δεδομένου του μεριδίου της Portugal Telecom που κατέχει πλέον ο ισπανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός.
Σε γενικότερο πλαίσιο, ο οίκος Moody's προβλέπει ότι οι επενδύσεις στον χώρο της επικοινωνίας και της τεχνολογίας είναι δυνατόν να δώσει ανοδική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με προοπτική φθινοπώρου! Οι αναλυτές της Deutsche Bank, ωστόσο, χαμηλώνουν λίγο τον πήχυ. Η εκτίμηση ότι η ισπανική Telefonica κάνει δυναμικές και επιθετικές κινήσεις στην αγορά, έχει γεμίσει τον επιχειρηματικό κόσμο με έντονες φήμες ότι τη στρατηγική της θα ακολουθήσει η O2. Αν και από τη Μεγάλη Βρετανία επιβεβαιώνονται οι σχετικές πληροφορίες, μια τέτοια στρατηγική θα υποχρεώσει τις υπόλοιπες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνίας της Ευρώπης να επαναδιαμορφώσουν τα σχέδιά τους και να αλλάξουν τους στόχους τους. Είναι όμως έτοιμες γι' αυτό; Θα είναι προτεραιότητα αυτό για την Deutsche Telecom; Ακόμη κι αν το αποφασίσει, θα μπορεί να το πράξει με την ίδια ευκολία, όταν συμμετέχει σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς με έντονο το στοιχείο του προστατευτισμού όπως στον ελληνικό ΟΤΕ; Επισημαίνει λοιπόν το τμήμα ανάλυσης της γερμανικής τράπεζας πως ενέχει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης κλίματος που μπορεί να δημιουργήσει αντίπαλα στρατόπεδα και να προκαλέσει αντικρουόμενες τάσεις το επόμενο διάστημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υπάρχει εκτίμηση για πτώση του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης σε ποσοστό 10,1% μέχρι το τέλος του έτους. Βέβαια, ούτε για το Λονδίνο υπάρχει πολύ θετική πρόβλεψη. Εκτιμώνται απώλειες το διάστημα ανάμεσα στα μέσα Σεπτεμβρίου ως και τα τέλη Νοέμβρη, κοντά στο 7,3%. Τον Δεκέμβριο όμως ο δείκτης θα αρχίσει να παίρνει και πάλι την ανιούσα για να βρεθεί στα ίδια επίπεδα με τα τωρινά.
Από την άλλη, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, επικρατεί προβληματισμός. Όχι τόσο από την ανάκαμψη του ευρώ αντί του δολαρίου αλλά κυρίως λόγω της υποβάθμισης της υπεραξίας των μετοχών της Wall Street. Σαν επιπλέον παράγοντα έντασης, ο Larry Doyle, από το www.forex.com, επισημαίνει τον κίνδυνο εσωστρέφειας της αμερικανικής αγοράς μετά τα αναλυτικά μέτρα διαφάνειας που ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες η Πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Mary Schapiro ενώ πληθαίνουν τα σενάρια ότι η 55χρονη Νεοϋορκέζα θα αποχωρήσει λίαν συντόμως από τη θέση. Οι προβλέψεις για τον δείκτη S&P 500 δείχνουν πτώση της τάξεως του 4,5% έως τον επόμενο Δεκέμβριο.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης