Τελευταία Νέα
Διεθνή

"Καμπανάκι" ΔΝΤ για τις αμερικανικές τράπεζες

Εύθραυστο παραμένει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, αναφέρει στο τελευταίο του report το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι οι αμερικανικές τράπεζες πιθανόν να χρειαστούν έως 76 δισ. δολάρια σε επιπρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυση της ρευστότητας τους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αν και έχει σταθεροποιηθεί παραμένει “ευαίσθητο” στις δημοσιονομικές και οικονομικές αναταράξεις, γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από νέα μέτρα από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι τιμές κατοικίας, τα στεγαστικά δάνεια και η οικονομική ανάπτυξη έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κρίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκθέσουν τις τράπεζες σε επιπλέον ζημιές.
Εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει αυξημένους κινδύνους, που μπορούν άμεσα να επηρεάσουν και το νομισματικό και οικονομικό σύστημα μακροπρόθεσμα, επισημαίνει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να επιταχύνει τις διαδικασίες μεταρρύθμισης του πλαισίου που διέπει τις κυβερνητικές  Fannie Mae και Freddie Mac, ώστε να διευκολυνθεί και το σύστημα των στεγαστικών χορηγήσεων.
Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, με βάση σεναρίου για την αμερικανική οικονομία, οι μικρές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ θα χρειαστούν περίπου 40,5 δισ. δολ. ένεση ρευστότητας ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν πάνω από το 6% το δείκτη Tier 1 των κοινών μετοχών από το 2010 μέχρι το 2014. Κάτω από ένα αυστηρότερο σενάριο το ποσό της κεφαλαιακής ενίσχυσης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 76,3 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης