Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ- Στο 2,4% η αύξηση του ΑΕΠ στο β' 3μηνο

tags :
Εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ- Στο 2,4% η αύξηση του ΑΕΠ στο β' 3μηνο
(upd2)Στο 2,4% τελικά διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στο 2,6%. Παράλληλα, αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός του πρώτου τριμήνου στο 3,7%, από 2,7% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.
Η ανακοίνωση απογοήτευσε την αγορά καθώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα τον μήνα του Ιούνιο, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του τριμήνου δεν υπήρξαν προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία. Σημειώνεται εδώ η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 4,1% από το τέταρτο τρίμηνο του 2007 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Την ανάπτυξη συγκράτησαν η εκτίναξη στις εισαγωγές 28,8% που υπερκέρασε την αύξηση 10,3% των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να καθηλώσει κατά 2,78 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη. Ωστόσο, μεγάλη αύξηση 17% (από 7,8% στην προηγούμενη περίοδο) σημειώθηκε στις επιχειρηματικές δαπάνες, το μεγαλύτερο ποσοστό από το α΄τρίμηνο 2006.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ 2009 αναθεωρήθηκε στο -2,6% από -2,4% στην προηγούμενη εκτίμηση, με τον δείκτη δομικού πληθωρισμού να παραμένει στο +1,5%. Το ποσοστό αποταμίευσης ιδιωτών αναθεωρήθηκε επίσης στο 5,9% από 4,2%.
Ο αναλυτής David A. Rosenberg τονίζει χαρακτηριστικά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το δεύτερο αλλά και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους “κόβεται με το μαχαίρι”. Αυτό το γνωρίζει κάθε χρηματιστής και οικονομολόγος της Wall Street.
Το κλίμα που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ είναι ότι η κάμψη τελικά της αύξησης των κερδών των εταιρειών θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard, Kenneth S. Rogoff θεωρεί πως η “διόρθωση” στις αγορές και στα κέρδη των εταιρειών είναι φυσιολογική δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο μετά από κρίση. Δεν προκρίνει όμως ακραίες αντιδράσεις. Ούτε εκτεταμένα χαμόγελα, ούτε κατσουφιασμένα πρόσωπα. Σύμφωνα με την άποψή του, δεν συντρέχει λόγος πανικού κι ας υποδηλώνεται έντονη νευρικότητα από αρκετούς επενδυτές.
Ο Ben Bernanke, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δεν θέλει, από την άλλη, να ονειροβατεί. Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική οικονομία ως “ασυνήθιστα αβέβαιη”. Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου που ανακοινώνουν οι αμερικάνικες εταιρείες καλλιεργούν ένα μικτό κλίμα. Άλλα δείχνουν αύξηση των κερδών, άλλα όχι. Το τοπίο είναι ακόμα θολό. Οι καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών ανέκαμψαν στο πρώτο τρίμηνο αλλά οι πωλήσεις σπιτιών μειώθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες. Το οξύμωρο είναι ότι οι κατασκευές σπιτιών παρουσιάζουν πτώση 20% από την αρχή του έτους τη στιγμή που οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν εντελώς διαφορετικές. Οι τράπεζες δανείζουν χρήμα για επενδύσεις με ακόμα προσεκτικότερους όρους και στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας επικρατεί στασιμότητα.
Στις αρχές της χρονιάς, ο κλάδος των κατασκευών έδειχνε να ανακάμπτει, όμως αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δείχνουν πτώση. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές στρέφονται προς τις “έξυπνες” λύσεις για να γεμίσουν με έπιπλα τα σπίτια τους, είτε πηγαίνοντας σε λύσεις προκατασκευασμένων επίπλων είτε προτιμώντας τη μινιμαλιστική διακόσμηση των εσςτερικών χώρων.
Η ανεργία στις ΗΠΑ κινείται σε ποσοστό 9,5%. Δεν βρίσκεται δηλαδή και μακριά από το ιστορικό υψηλό του 10,1% την εποχή της κρίσης και στην αύξηση του ποσοστού συνετέλεσε και το γεγονός ότι 6,75 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά τους τελευταίους έξι μήνες.
Ο Ian Shepherdson, επικεφαλής του ινστιτούτου High Frequency Economics, καταδεικνύει το πρόβλημα. “Οι οικονομολόγοι κρίνουν την κρίση σαν μια κυκλική πορεία των πραγμάτων από την ύφεση στην ακμή όπως γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις τις δεκαετίες του '80 και του '90. Δεν μπορούν όμως στην πραγματικότητα να κρίνουν με βάση τα στοιχεία αυτά. Στον τομέα του real estate έχουμε δει και θα δούμε απίστευτα πράγματα”.
O Joshua Shapiro, αναλυτής της MFR, προβλέπει ότι μέσα από μια πολύ αργή και επώδυνη διαδικασία οι καταναλωτές, με τον τρόπο που προσλαμβάνουν τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους και τους επηρεάζουν,  προσπαθούν να τροποποιήσουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους, οπότε όλες οι αγορές, ακόμα κι αυτή της κατοικίας, δεν μπορούν να θεωρούν ως δεδομένο ότι οι αντιδράσεις του κόσμου θα μοιάζουν με εκείνες που είχε επιδείξει στο παρελθόν.
Δεν είναι λίγοι, τέλος, εκείνοι οι αναλυτές που κριτικάρουν την κωλυσιεργία των πολιτικών να πάρουν καινοτόμες αποφάσεις που θα σπάσουν τις προηγούμενες σταθερές, θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα σπρώξουν την οικονομία προς τα εμπρός. Όσο ακολουθούνται πρακτικές του προηγούμενου διαστήματος, τόσο θα επιτείνεται ο προβληματισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης