Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι κινδύνου και για τις κινεζικές τράπεζες

 Καμπανάκι κινδύνου και για τις κινεζικές τράπεζες
Στο τραπεζικό σύστημα του Πεκίνου δεν είναι όλα ρόδινα. Οι κινεζικές τράπεζες είναι καλομαθημένες στην ανάπτυξη του 19,7% της περασμένης δεκαετίας της τότε αναπτυσσόμενης Κίνας. Τα τωρινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Αρκετά καταναλωτικά δάνεια δεν αποπληρώνονται πλέον με τους συνεπείς ρυθμούς του παρελθόντος. Αν Οι κυβερνώντες αποφασίσουν να προβούν σε διαθρωτικές αλλαγές, αυτό θα αγγίξει και τις τράπεζες.
Ο δανεισμός της Κίνας αυξάνεται. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα είναι προβληματικός. Οι περιφερειακές διοικήσεις δημιουργούν το πρόβλημα. Τα συνολικά χρέη του άγγιξαν τα 7,66 τρισεκατομμύρια γουάν έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τη Merrill Lynch.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της RBS στην Κίνα, Wendy Liu, εντοπίζει το πρόβλημα στην ανάστροφη σχέση κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης την τελευταία τριετία. Ίσως και λόγω των Ολυμπιακών αγώνων η Κίνα σημείωσε μεγάλη αύξηση της οικοδομής και των υποδομών το 2008 και το 2009 ενώ η παγκόσμια οικονομία μαστιζόταν από την κρίση. Όταν η κρίση έφτασε και στο κινέζικο έδαφος, ήταν πολλές οι εταιρείες αλλά και οι περιφερειακές διοικήσεις που είχαν δανειστεί για κατασκευές και έργα υποδομών. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί. Τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2009 είναι τα πλέον προβληματικά. Από το συνολικό ποσό των 60 τρισεκατομμυρίων γουάν έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι τα μέσα του έτους μόνο τα 3,5 τρις, ποσοστό μόλις 5,8% του συνολικού ποσού.
Η κυβέρνηση της Κίνας προσανατολίζεται στη λήψη νέων συγκεκριμένων μέτρων για επενδύσεις εντός της κινεζικής επικράτειας. Η ανάγκη να αυξηθούν οι εγχώριες επενδύσεις εντός κινεζικού εδάφους είναι επιτακτική στη χώρα που παρουσίασε εκρηκτική ρυμοτομική ανάπτυξη φιλοξενώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Η προνοητική φιλοσοφία των Κινέζων τους οδηγεί σε δράσεις. Δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να φτάσουν σε κρίση χρέους. Ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, Xie Xuren, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. “Η διαχείριση του δημοσίου χρέους πρέπει να βελτιωθεί, πρέπει να είμαστε αποδοτικοί για να προστατέψουμε την οικονομία μας από αχρείαστα ρίσκα”. Στο κινεζικό κοινοβούλιο εγείρονται ερωτήματα για την περιφερειακή διαχείριση των δαπανών που οδηγούν σε αύξηση του χρέους. Αν οι περιφερειακές διοικήσεις μπορούν εύκολα να δανειστούν χρήματα και να επιβαρύνουν συνολικά το κινέζικό κράτος, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα εμφανιστούν σκάνδαλα διαφθοράς;
Ο Tao Dong, εντεταλμένος οικονομικός σύμβουλος της Credit Suisse στην Κίνα εκτιμά ότι οι χαμηλές επιδόσεις στην ταχύτητα παράδοσης των έργων για τα οποία λήφθηκαν τα δάνεια θα χειροτερέψουν την κατάσταση και προβλέπει ότι οι περισσότερες περιφερειακές διοικήσεις θα βρεθούν σε αδυναμία κάλυψης των χρεών τους, επιβαρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Dong χτύπησε καμπανάκι. Το χρέος κινδυνεύει να αγγίξει το 55% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, από 19% που “έκλεισε” πέρσι. “Η Κίνα δεν είναι Ελλάδα. Ένας ετροχιασμός με τέτοια χαρακτηριστικά θα επηρεάσει σαφώς την οικονομία μιας χώρας που βασίζεται στις μελλοντικές προοπτικές.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο εγκρατείς φωνές. H Diana Choyleva της Lombrad Street Research από το Λονδίνο αποκλείει μια τραπεζική κρίση στη χώρα. Ο Κινέζος αναλυτής Sun Mingchun, επίσης, θεωρεί ότι η Κίνα έχει ακόμη κρυμμένους άσους στο μανίκι της όπως η έκδοση ομολόγων για την εξυπηρέτηση των χρεών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης