Τελευταία Νέα
Διεθνή

Greenspan: "Η αγορά ακινήτων θα δείξει αν οδεύουμε προς double-dip ύφεση" - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Greenspan:
(upd)Κλειδί η σταθεροποίηση των τιμών για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εκτιμά ο τέως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan.
Ο 84χρονος τοποθετήθηκε δημοσίως αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μόλις κατά 2,4%.“Αν σταθεροποιηθούν οι τιμές, θα μπορέσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα στην αγορά κατοικίας, από όπου ξεκίνησε και η κρίση”, δήλωσε. Συμφωνεί με τις περικοπές φόρων στις οποίες προσανατολίζεται να καταφύγει η κυβέρνηση, δεν θεωρεί όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο προωθεί αυτήν την πολιτική ο James Bullard, πρόεδρος της Fed του St. Louis.Σύμφωνα με τον Greenspan, θα ήταν καταστροφικό να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις μέσω μείωσης φόρων αλλά τα χρήματα που θα λείψουν από τον προϋπολογισμό να καλυφθούν με δανεισμό”. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα ωφελήσει πολύ λίγους και δεν είναι σίγουρο ότι κι αυτοί θα κινηθούν προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η αμερικανική κυβέρνηση να τους στρέψει. Οι εκτιμήσεις του Greenspan είναι ότι η αμερικανική αγορά εργασίας θα παραμείνει ασθενική για το επόμενο διάστημα. Η ανεργία θα μείνει στάσιμη. Ο Greenspan δεν βλέπει βραχυπρόθεσμη λύση και προτείνει εμμέσως στην Ουάσινγκτον να σταθεί στα δικά της πόδια και να μην χρησιμοποιήσει ως αρωγό ξένο χρήμα διότι μ' αυτόν τον τρόπο μόνο θα χειροτερέψει το πρόβλημα του χρέους της χώρας.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Συνεχίζεται ο διάλογος για το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης μεταξύ των οικονομολόγων, παρόλο που η εμπιστοσύνη των αγορών μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests έχει βελτιωθεί. Από τα σημάδια της οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται σαφώς ότι έχουμε μπει σε μία φάση επιβράδυνσης της διαδικασίας, ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περεταίρω.
“Η οικονομία αναπτύσσεται αλλά η ανάκαμψη θα είναι απογοητευτική”. “Αυτό είναι”, δήλωσε ο αναλυτής Zach Pandl της Nomura Securities, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει εκ νέου μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, μετά μάλιστα και από την ανακοίνωση της ανάπτυξης του β' 3μηνου που διαμορφώθηκε στο 2,4%.
Την επόμενη περίοδο η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης δε θα αλλάξει, ενώ θα παραμείνει εξαιρετικά αδύναμη, επισημαίνει ο Jan Hatzius της Goldman Sachs, ενώ η ανακοίνωση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ έδειξε τη δυναμική της. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο αναλυτής Quincy Krosby της Prudential Financial ο οποίος θεωρεί ότι θα υπάρξει αρνητική αναθεώρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, κάτι στο οποίο οι αγορές δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, αφού οι επενδυτές κοιτάνε το 2011.
Επιπλέον οι αναλυτές θεωρούν ότι η χαμηλή ανάπτυξη στο περιβάλλον των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων θα παραμείνει και στα επόμενα τρίμηνα, ενώ η Nomura τοποθετεί την αύξηση του ΑΕΠ κάτω από το 2% και η Capital Economics στο Λονδίνο μεταξύ 3-3,5%. Μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αύξηση των αποταμιεύσεων, καθώς το δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα στο 6,2%.
Μάλιστα, μόλις λίγες μέρες μετά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το β' τρίμηνο στο 2,4%, έγινε γνωστή η πρώτη έκθεση που προβλέπει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της  Federal Reserve, η οποία θεωρείται απαραίτητη για τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Nomura στέκεται στα τελευταία σημάδια επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης και προμηνύει παύση της ομοσπονδιακής πρακτικής για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed.
Μετά από μία 2ετία ενίσχυσης της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, με έκτακτα προγράμματα αγοράς τίτλων, η Fed καλείται να ξαναστηρίξει την αμερικανική οικονομία, ώστε να μην επανέλθουν οι ρυθμοί αποσταθεροποίησης. Άλλωστε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, είχε επισημάνει σε ομιλία του τον περασμένο μήνα ότι η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Open Market Committee) θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα περεταίρω ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Άνοδο στις αμερικανικές αγορές προβλέπουν καίριοι επενδυτές

“Η ικανότητα στις επενδύσεις φαίνεται όταν γνωρίζεις πότε πρέπει να υποστηρίζεις τις προβλέψεις σου”. Λόγια του Michael Shaoul της Marketfield Asset Management.
Η εταιρεία του Shaoul, μαζί με την Birinyi Associates και την Federated Investors επένδυσαν στην αμερικανική αγορά και είδαν τον δείκτη Standard & Poor's 500 να ακολουθεί πτωτική πορεία σε όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο. Στις 2 Ιουλίου μάλιστα έφτασε σε χαμηλό 10 μηνών. Την περασμένη Παρασκευή κατέγραψε νέα πτώση λόγω και της μειωμένης αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Κι αν ο Shaoul βγήκε έχοντας και στο μυαλό του να καθησυχάσει τους επενδυτές της εταιρείας που εκπροσωπεί, ο Laszlo Birinyi βλέπει άνοδο στη Wall Street. Η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι εταιρείες – κολοσσοί όπως η Caterpillar και η Harley Davidson, των οποίων τα αποτελέσματα τριμήνου έδειξαν κέρδη, θα συμπαρασύρουν ολόκληρη την αγορά. Ο νόμος του Barack Obama σε σχέση με τη βοήθεια προς τους ανέργους των ΗΠΑ θα δώσει νέα πνοή, θετικό κλίμα στην αγορά και θα αυξήσει και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ που “μοιράζει” στους ανέργους.
Ο Barton Biggs της Traxis Partners LLC με έδρα τη Νέα Υόρκη δείχνει να επαναδραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά. Πουλούσε μέχρι τις 2 Ιουλίου και τώρα δείχνει πρόθυμος να αγοράσει ξανά. Ο οικονομολόγος Tom Keene εκτιμά επενδύσεις 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων το ερχόμενο διάστημα από στρατηγικούς επενδυτές. Η εμπιστοσύνη στα παράγωγα έχει αποκατασταθεί. Ο Keene δείχνει το κλίμα της αγοράς. Μπορεί η αύξηση του αμερικανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος να είναι μικρότερη από κάθε άλλη φορά, η ανάπτυξη όμως αυτή τη φορά αφορά παραγωγή και κατασκευαστικές υποδομές, οπότε ευνοεί τις μελλοντικές επενδύσεις να χτιστούν σε στέρεες βάσεις. Από την ημέρα που ο δείκτης S&P 500 σημείωσε το χαμηλό 10 μηνών, έχει διαγράψει πορεία ανόδου 7,7%. Ξεκινά καινούρια μέρα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης