Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να αποτρέψει νέα ύφεση στις ΗΠΑ ζητούν από τη Fed οι αναλυτές - Επικριτικός ο M. Faber

tags :
Να αποτρέψει νέα ύφεση στις ΗΠΑ ζητούν από τη Fed οι αναλυτές - Επικριτικός ο M. Faber
Από τη μία μεριά η επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και από την άλλη οι φόβοι για την εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης στις ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει τους αναλυτές να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την επόμενη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), στις 10 Αυγούστου, για πιθανές αλλαγές στη νομισματική πολιτική.
Άλλωστε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernarke, σε ομιλία του χτες επέστησε την προσοχή για την ανάπτυξη η οποία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς καλώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις των Πολιτειών να διατηρήσουν κεφάλαια ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη όπου χρειαστεί.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι στην επόμενη σύνοδο η Fed θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις της ανεργίας και την πορεία της αγοράς ακινήτων. Ο Αμερικανός τραπεζίτης επισήμανε ότι η μέχρι τώρα μετριοπαθής ανάπτυξη της αγοράς εργασίας εμφανίζεται ανεπαρκής για τη μείωση της ανεργίας, ενώ παράλληλα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις δαπάνες.
Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 10 Αυγούστου, οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά διαθέσιμα που θα εξασφαλίσει η Fed όταν λήξουν οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις προκειμένου να αγοράσει νέους ενυπόθηκους τίτλους ή γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου αντί να αφήσει το χαρτοφυλάκιό της να συρρικνωθεί αισθητά, όπως αναμενόταν ότι θα κάνει μέχρι πρότινος.
Οποιαδήποτε αλλαγή, ωστόσο, στην πολιτική της Fed μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων υποδηλώνει ενίσχυση των ανησυχιών για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας
Θα δούμε πολύ κακά αποτελέσματα στην αμερικανική αγορά εργασίας το επόμενο 2μηνο, δήλωσε ο Michael Feroli της JPMorgan, επισημαίνοντας ότι οι αρχές θα προσπαθήσουν να τονώσουν την οικονομία ώστε να περιορίσουν τα προβλήματα.
Από την πλευρά της η Credit Suisse δηλώνει ότι εάν η οικονομία των ΗΠΑ πλησιάζει περισσότερο στο ενδεχόμενο νέας ύφεσης, πιθανόν να μην ήταν το χρηματιστήριο της μέσα στις επιλογές των επενδυτών. Γι' αυτό το λόγο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε επιτακτική την ανάγκη η Fed να δράσει ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μίας τέτοιας εξέλιξης.

Η αντίθετη άποψη του Mark Faber

Κόντρα στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Fed βρίσκεται ο επιφανής οικονομολόγος Mark Faber. Θεωρεί ότι η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα το μόνο που θα καταφέρει είναι επιβαρύνει κι άλλο το δολάριο. "Το να τυπώσουν χρήμα θα δείξει ότι υποτιμούν τη δύναμη της οικονομίας τους και αυτό θα τους στοιχίσει", τονίζει ο Faber. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι περισσότερο χρήμα στην αγορά ίσως είναι η απαρχή μιας νέας κρίσης, κρίσης χρήματος αυτή τη φορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης