Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα συνεχιστούν οι δυσκολίες στον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα 3μηνα- Στα ύψη το ενδιαφέρον για τα junk bonds

 Θα συνεχιστούν οι δυσκολίες στον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα 3μηνα- Στα ύψη το ενδιαφέρον για τα junk bonds
(upd3)Παρόλο που το δεύτερο τρίμηνο θα είναι σχετικά πολύ καλύτερο, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωπες με τους μικρούς ρυθμούς αύξησης των εσόδων και τον επόμενο χρόνο δήλωσε η ειδική αναλύτρια Meredith Whitney σε συνέντευξη της.
Δυστυχώς θα δούμε την αύξηση των εσόδων να μήν υποστηρίζει τις λειτουργικές δαπάνες των τραπεζών, ενώ αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα δήλωσε η πρώην αναλύτρια της Oppenheimer και ιδρυτής πια της Meredith Whitney Advisory Group. Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο, η αναλύτρι σύστηνε στους επενδυτές να μείνουν μακριά από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Η  Whitney θεωρεί ότι ο τραπεζικός κλάδος θα προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές τα επόμενα τρίμηνα ώστε να διατηρήσει την κερδοφορία του, ενώ αναφορικά με τα ευρωπαϊκά stress tests ανέφερε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη πολύ σημαντικές παραδοχές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως είναι η έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα.
Τέλος, απευθυνόμενη στους επενδυτές σύστησε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε αναδυόμενες αγορές, και κυρίως αυτές της Νοτίου Αμερικής, όπου και υπάρχει πραγματική ανάπτυξη και νέες, “φρέσκες” αγορές. Μάλιστα και η Nomura επισημαίνει ότι η “κύρια μηχανή της ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία θα είναι οι ασιατικές, πλήν της ιαπωνικής, οικονομίες, γι' αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες να διαμορφώσει καλύτερη ομάδα trading στις αγορές εμπορευμάτων της περιοχής.
Από τη μεριά της, η HSBC δίνει "ψήφο εμπιστοσύνης" σε όλες τις αναδυόμενες οικονομίες, και κυρίως στην Κίνα και τη Ρωσία, καθώς στην πρώτη υποστηρίζει ότι η πρόσφατη άνοδος στις αμοιβές εργαζομένων μπορεί να πλήξει ελαφρώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, ωστόσο όμως μπορεί να τονώσει την εσωτερική κατανάλωση αντισταθμίζοντας τις απώλειες. Για τη Ρωσία θεωρεί ότι οι μετοχές των χρηματιστηρίων της είναι πολύ υποτιμημένες, γεγονός που προοιωνίζει σημαντική ώθηση με την εισροή νέων κεφαλαίων.

Οδηγός η Ασία για τις επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών

Οι επιδόσεις των αμερικανικών δεικτών το τελευταίο διάστημα αντανακλούν εν πολλοίς την πορεία των ασιατικών χρηματιστηρίων. Οι τάσεις που επικρατούν στα χρηματιστήρια του Τόκιο, της Σανγκάης και του Χονγκ Κονγκ μεταφέρονται σε σύντομο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ.
Οι δείκτες των ασιατικών αναδυόμενων αγορών έχουν τραβήξει το βλέμμα των επενδυτών και μοιάζουν αγορές αξιόπιστες. Ο Sam Stovall, στρατηγικός αναλυτής της Standard & Poor's εκτιμά ότι η Ασία είναι αυτή που δίνει το ρυθμό. Συγκεκριμένα, το χρονικό πλεονέκτημα εξασφαλίζεται από την αισιοδοξία που αποπνέει σ' αυτές τις αγορές σχετικά με τη θετική έκβαση του μέλλοντος των δεικτών, κάτι που δεν συναντάται με την ίδια ευκολία στις ΗΠΑ. Μετέπειτα, το κλίμα αυτό συμπαρασύρει και την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αλλά δεν πρόκειται για μονόδρομη διαδικασία. Το τέλος της περιόδο αισιοδοξίας που σημειώθηκε με την αρνητική συνεδρίαση της 2ας Ιουλίου για τις ασιατικές χρηματαγορές, μετέφερε και το ανάλογο κλίμα στις ΗΠΑ που ακολούθησαν.
Οι επενδυτές αναγνωρίζουν πως η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει αναμφισβήτητα ελαττώσει ταχύτητα. Συγκρινόμενη με εκείνη της αχανούς Κίνας, που στα μάτια του κόσμου φαντάζει ακόμα σαν ένα λιοντάρι που βρυχάται, η Αμερική υστερεί. Όχι μόνο με ψυχολογικούς όρους αλλά και βάσει προοπτικών καθώς η Κίνα δεν έπαιξε να θεωρείται αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Τα αποτελέσματα της Δευτέρας που έδειξαν μείωση της ανάπτυξης σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς και στη μεγαλύτερη χώρα της ασιατικής ηπείρου αποτέλεσαν πλήγμα στο κύρος της χώρας και κυρίως στις προσδοκίες για προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Τα χρηματιστήρια της Ασίας ολοκλήρωσαν χθες τις συνεδριάσεις τους με αρνητικό πρόσημο δείχνοντας ότι βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο και περιμένουν ένα νεύμα αό παράγοντες της οικονομίας εντός ασιατικού εδάφους για να διαμορφώσουν στάση.
Ο Ryan Detrick, τεχνικός στρατηγικός αναλυτής της Schaeffer's Investment Research με έδρα το Σινσινάτι τονίζει ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη σχέση της οικοδομής με την εικόνα των ασιατικών χρηματιστηρίων. Η τιμή του χαλκού βρίσκεται σε υψηλά έτους ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο”.
Οι μεγάλες ασιατικές εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι έχουν βρεθεί με άσο στο μανίκι και ποντάρουν πολλά στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων που θα αυξήσει αντίστοιχα και τις τιμές των μετοχών τους. Οι επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια στην Κίνα μοιάζουν να γίνονται πιο ασφαλείς. Το ρίσκο εξαλείφεται και η στασιμότητα διαγράφεται, στην περίπτωση βέβαια που εξακολουθούν να ισχύουν οι θετικές προοπτικές για την κινεζική οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο της αχανούς χώρας.
Για τις αμερικανικές αγορές δεν είναι απαραίτητα καλό να ακολουθούν την τροχιά που διαγράφεται στην Κίνα, ακόμα κι αυτή είναι θετική. Κι αυτό επειδή μια άνοδος των ασιατικών χρηματαγορών έπειτα από θετικά νέα στην οικονομία, μπορεί να στρέψει εκεί τους στρατηγικούς επενδυτές.
Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι η άρρηκτη σχέση των αγορών της Ασίας με τις τιμές των αγαθών, όπως για παράδειγμα του χαλκού. Το ίδιο ισχύει και για το αργό πετρέλαιο. “Η άνοδος στις τιμές των αγαθών προέρχεται από τις πολύ καλές προσφορές αγοράς που κάνει η Κίνα επειδή ακριβώς τα χρειάζεται. Εμείς, ως ΗΠΑ, περιμένουμε τη σειρά μας σε δεύτερο πλάνο”, τονίζει ο Dave Lutz της CRB. Μια ενδεχόμενη ύφεση στην ανάπτυξη της Κίνας είναι καλοδεχούμενη ως ένα βαθμό επειδή θα κατεβάσει και τις τιμές του χαλκού και του αργού πετρελαίου.
Αποκλείει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης η  Royal Bank of Scotland, σε σημείωμα της προς τους πελάτες της, επισημαίνοντας ότι με τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται το outlook της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται ότι είναι θετικό. Τα επόμενα έξι τρίμηνα η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3%, με αργή αύξηση του πληθωρισμού
Εξαιρετικά απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν αντιπληθωριστικές τάσεις, θεωρεί η Pacific Investment Management, προσθέτωντας ότι η Fed διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στηρίζοντας τις τιμές καταναλωτή.
Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχει η Newport Beach, η οποία θεωρεί ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανεργίας και η αδύναμη ζήτηση θέτουν πολλές πιθανότητες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στα ύψη το ενδιαφέρον για τα junk bonds

Με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών τοποθετούνται οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας μίας χώρας αρχίζει σιγά σιγά να απομακρύνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη τους και στα ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα ομόλογα δηλαδή με υψηλές αποδόσεις, σημάδι ότι οι αναμένεται συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης παρόλο που υπάρχουν ακόμη σημάδια που μπορούν να εγείρουν ανησυχίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Bank of America Merrill Lynch οι τιμές των ομολόγων υψηλού κινδύνου έφτασαν στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2007, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η πτωτική τους πορεία εξαιτίας της επερχόμενης τότε χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία αυτή είναι αποτελέσμα, μεταξύ άλλων, και των χαμηλών επιτοκίων από τη Fed, καθώς οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις που δεν μπορούν να αγγυηθούν και τα χρηματιστήρια μετά τις τελευταίες αναταράξεις.
Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι παράλληλα με την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα λεγόμενα junk bonds, αυξάνεται και το κόστος των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου για τα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δείκτη Markit CDX North America Investment Grade, το κόστος έχει φτάσει στις 100,25 μ.β.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης