Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δύο δρόμοι για την Τουρκία – Δίνουν τέλος στο ράλι της λίρας οι αναλυτές

tags :
Δύο δρόμοι για την Τουρκία – Δίνουν τέλος στο ράλι της λίρας οι αναλυτές
Η εκρηκτική άνοδος της τουρκικής λίρας δημιουργεί κραδασμούς στο οικοδόμημα της οικονομίας της γείτονος χώρας. Το νόμισμα της Τουρκίας “κλείδωσε” χθες την ισοτιμία του αμερικανικό στα 0,6699 δολάρια ή αλλιώς 1 δολάριο κοστίζει 1,4928 λίρες Τουρκίας.
Πρόκειται για υψηλό τριμήνου για το νόμισμα σε μια κούρσα ανόδου που ξεκίνησε από τις 29 Ιουνίου.
O Christian Keller, οικονομολόγος της Barclays με ειδίκευση στις αναπτυσσόμενες αγορές σημειώνει το ζητούμενο. “Στην Άγκυρα βρίσκονται σε μια δομική συζήτηση σχετικά με το νέο δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσουν για το ερχόμενο διάστημα”. Υπάρχουν αιτιάσεις από τους τραπεζίτες για ένα μοντέλο που θα στηριχθεί στις εξαγωγές και χαλαρή νομισματική πολιτική, υπάρχει και η άποψη της κυβέρνησης για στήριξη μιας ισχυρής τουρκικής λίρας.
Η κεντρική τουρκική τράπεζα θέλει να περιορίσει τα κέρδη του νομίσματος και ζητάει από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Άγκυρας, Ali Babacan να επιβληθούν επιπλέον φόροι στα χρήματα που εισρέουν στη χώρα και ζητά να πάρει άδεια να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
O Υπουργός Εμπορίου Zafer Caglayan τίθεται υπέρ της διατήρησης των σκληρών νομισματικών μέτρων. Ο φόβος αμφότερων των Caglayan και Babacan είναι η εκτράχυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος αν χαλαρώσει το νόμισμα.
Τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας είναι θετικά για επενδύσεις. Η ανάπτυξη της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του έτους βρίσκεται στο 11,7% και ο δείκτης ISE 100 σημειώνει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους. Ο δείκτης του πληθωρισμού κινείται σταθερά καθοδικά. Το ΔΝΤ εκτίμησε με έκθεσή του στις 30 Ιουλίου ότι η οικονομία της γείτονος χώρας θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 6,1% εντός 2010 και θα συνοδευτεί από εκτεταμένες οικονομικοπολιτικές ανισορροπίες σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς για την αντίστοιχη της Τουρκίας. Με βάση την ίδια έκθεση, ο Dominique Strauss-Kahn δήλωσε ότι η Τουρκία δεν χρήζει περαιτέρω οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ.
Οι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος κατά 4% το ερχόμενο διάστημα, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με νομίσματα αναπτυσσόμενων χωρών σε  διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Ο επικεφαλής των τουρκικών εξαγωγών, Mehmet Buyukeksi, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύονυ καθώς από τη Σμύρνη ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι η αύξηση των εξαγωγών βρέθηκαν στο 6% για τον μήνα Ιούλιο, δέκα μονάδες κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό του πρώτου εξαμήνου.  Ο Buyukeksi τίθεται υπέρ της καθιέρωσης φόρου 1% στις εξαγωγές για την περαιτέρω ενίσχυση της λίρας. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Durmus Yilmaz διαφωνεί ως προς την χρησιμότητα ενός τέτοιου μέτρου.
O Luis Costa της Citigroup υποστηρίζει ότι είναι λογικά αδύνατο η Τουρκία να υποστηρίξει – μόνη της πλέον – το δημοσιονομικό της έλλειμμα χωρίς να υποστεί απώλειες και η λίρα. Προβλέπει η ισοτιμία λίρας – δολαρίου να διαμορφωθεί σε 1,60 λίρες Τουρκίας ανά ένα δολάριο.
Οι εισαγωγές της Τουρκίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξάνονται διαρκώς και δημιουργούν πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηριστικά, θεωρούνται ως η κύρια αιτία της αύξησης του ελλείμματος στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τον μήνα Μάιο. Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που το τουρκικό έλλειμμα σημειώνει άνοδο. Το σύνολο του ετήσιου ελλείμματος ανέρχεται στα 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις 12 Ιουλίου.
Στην Τουρκία αναμένουν από τις ξένες επενδύσεις να καλύψουν το χάσμα αλλά αυτές σημείωσαν κάμψη ύψους 33%. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της γείτονος χώρας έκανε λόγο στις αρχές Ιουλίου για έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ αλλά ίσως αυτό αναθεωρηθεί προς τα πάνω.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης