Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώληση της τεχνολογικής NXP με discount 25% από KKR και Bain Capital

tags :
Πώληση της τεχνολογικής NXP με discount 25% από KKR και Bain Capital
Η εταιρεία τεχνολογίας NXP Semiconductors προσφέρει buyout αξίας 9,4 δισεκατομμυρίων δολαριών μέσω του θυγατρικού της hedge fund, KKR και της επενδυτικής Bain Capital. Πρόκειται για discount 25%.
Πρόθεση υπάρχει η προσφορά της NXP να αυξηθεί κατά 714 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Οι μετοχές πωλούνται κατά 19,5 δολάρια το κομμάτι, όπως διέταξε η Επιτροπή Ασφαλίστρων και Συναλλάγματος των ΗΠΑ.
Πρόκειται για εταιρεία που είχε συνάψει στρατηγική συμμαχία με την Phillips. Το hedge fund KKR είδε την NXP ως μια μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία. Όμως σημείωνει απώλειες 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ημέρα της επέκτασης στην Ευρώπη. Οι μέτοχοι πιστώθηκαν κατά 26,07 δολάρια έκαστος το 2006 βάσει της συμφωνίας της NXP να χρησιμοποιεί το εργοστάσιο της Phillips στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. H NXP ασχολείται ενεργά με παντός είδους τεχνολογικά προϊόντα αιχμής, από ραντάρ, συσκευές ανίχνευσης μέχρι ακουστικά  για κουφούς και κουλοχέρηδες! Το discount μοιάζει ως ο μόνος δρόμος για τους δισεκατομμυριούχους επενδυτές Henry Kravis και George Roberts, οι οποίοι παραδέχονται δημοσίως ότι η μετοχή της NXP έχασε την αξία της στα χρόνια της διαχείρισης της εταιρείας από μέρους τους.
“Άτομα έμπειρα στη χρηματιστηριακή αγορά, που παίζουν την  οικονομία στα δάχτυλα, δεν μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα μια εταιρεία απ' ό,τι οι ίδιοι οι ιδρυτές της”, δήλωσε κυνικά ο  Daniel Genter, πρόεδρος του RNC Genter Capital Management με έδρα το Λος Άντζελες.
Το μερίδιο των KKR και Bain Capital κοστολογείται στα 4,37 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που το 80,1% που κατέχουν αγοράστηκε το 2006 κοντά στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό χρέος όμως της εταιρείας φτάνει τα 5,28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπόλοιπο μερίδιο της NXP (19,9%) ανήκει στον ολλανδικό κολοσσό Phillips. Εκτιμήσεις της ολλανδικής εταιρείας κάνουν λόγο για ζημιές ύψους 161 εκατομμυρίων δολαρίων από τη συμμετοχή της Phillips στην NXP μόνο για το 2009.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η ρευστοποίηση του μεριδίου της KKR, μαζί με εκείνο της Bain Capital ενδέχεται να φτάσει τα 4,86 δισεκατομμύρια ευρώ μάξιμουμ. Η καθαρή ζημιά από την τιμή αγοράς διαμορφώνεται στα 420 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την περίπτωση δίχως να υπολογίζονται οι απώλειες από την πτώση της μετοχής, τα έργα υποδομής της εταιρείας και τα λειτουργικά και επενδυτικά έξοδά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης