Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τζογάρουν στα junk bonds οι επενδυτές – Εκτιμούν μειωμένο ρίσκο

Τζογάρουν στα junk bonds οι επενδυτές – Εκτιμούν μειωμένο ρίσκο
Ομόλογα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, τα λεγόμενα junk bonds, γίνονται ανάρπαστα από τις αγορές. Τζογάρουν οι επενδυτές; Δεν τους φοβίζει το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, το οποίο αναλύουν διαρκώς οι οικονομολόγοι ανά τον πλανήτη; Η απάντηση μάλλον είναι αρνητική και η αιτία είναι το “τυράκι” του υπέρογκου κέρδους.
Τα junk ομόλογα, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Ελλάδας και της Ισπανίας σύμφωνα με τη Moody's, έριξαν τον δείκτη εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών κρατών ως δανειοληπτών αλλά δεν παύουν να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις. Η αναζήτηση για ρευστό είναι εκείνη που ωθεί τους εκδότες των ομολόγων σε τέτοιες τιμές για να προσελκύσουν αγοραστές. Στη δεδομένη χρονική στιγμή εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι οι επενδυτές έχουν πρόθεση να ρισκάρουν και να στραφούν στην αγορά ομολόγων που προσφέρουν υψηλή κερδοφορία έχουν όμως και αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με χρηματοπιστωτικούς οίκους.
Τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων παρουσίασαν αύξηση ύψους 4,5% την τελευταία εβδομάδα. Εκτιμήσεις αναλυτών του Λονδίνου υποστήριζαν ήδη από τη Δευτέρα ότι τα ελληνικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα – μαζί με τα γερμανικά και σε αντίθεση με τα βρετανικά – θα παρουσιάσουν έξαρση ζήτησης. Τα βρετανικά ομόλογα παρουσίασαν πτώση 3,2% αυτή την εβδομάδα. Η αναγκαιότητα των χωρών των PIIGS για φρέσκο χρήμα έκαναν ελκυστικότερα τα δικά τους προϊόντα.
Ο Dan Ross, στρατηγικός αναλυτής της Titanium Asset Management παραδέχεται ότι πρόκειται για μια παραφουσκωμένη κατάσταση, εκτιμά όμως ότι είναι δέλεαρ αυτά τα περισσότερα χρήματα που πρόκειται οι επενδυτές να αποκομίσουν, δηλώνει δε ευθαρσώς πως η κοινή πεποίθηση της αμερικανικής αγοράς είναι πως “αρκετοί επενδυτές βλέπουν τα junk bonds σαν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ”!
Και πώς να μην είναι έτσι όταν μόνο μέσα στο μήνα Ιούλιο ο κύκλος χρήματος των συγκεκριμένων ομολόγων ξεπέρασε τα 2,8 εκατομμύρια δολάρια. Οι εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch μιλούν για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης κατά 8,5% περίπου μέσα στον Αύγουστο. Μια τέτοια αύξηση θα επιφέρει και άνοδο της τιμής.
Η κοινή εκτίμηση της αγοράς είναι ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς μιας εταιρείας δείχνει ευρωστία και ρευστότητα στην εταιρεία, έννοιες δυσεύρετες στις μέρες μας και προσθέτει πρεστίζ. Οι περισσότεροι μικροεπενδυτές, από την άλλη, δεν μένουν ευχαριστημένοι με αποδόσεις κοντά στο 1%. Τη στιγμή μάλιστα που τα ασφάλιστρα κινδύνου αυτών των ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, οι επενδυτές βρίσκουν πάτημα για να τζογάρουν. Όσοι γνωρίζουν τις αγορές δεν είναι αφελείς. Όμως με τις παρεμβατικές πολιτικές τόσο της ΕΚΤ όσο και της Fed, είναι ηλίου φαεινότερον ότι δίνεται η ευκαιρία στις χώρες μέσω ομολόγων να τιθασεύσουν το χρέος τους. Όσοι έχουν “ζεστό” χρήμα δηλώνουν το παρών. Με το αζημίωτο φυσικά!

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης