Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Αναιμική” η οικονομία των ΗΠΑ σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz

tags :
“Αναιμική” η οικονομία των ΗΠΑ σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz
Αναιμική η οικονομία των ΗΠΑ; Όταν είσαι οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ έχεις το δικαίωμα να είσαι καυστικός. “Ζαριά” χαρακτήρισε ο Joseph E. Stiglitz τη διακυβέρνηση Ομπάμα για τις ΗΠΑ.
Έκανε λόγο για στοίχημα που δεν μοιάζει να αποδίδει. Την ίδια στιγμή που ο Mohamed A. El-Erian, εκτελεστικός διευθυντής της Pacific Investment προέβλεπε πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και διπλή ύφεση στο 25%, ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλούσε κι εκείνος με τη σειρά του για ασθενική ανάκαμψη.
Δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια στην αγορά εργασίας. Οι προοπτικές για νέες δουλειές είναι ασθενικές. Δεκαπέντε εκατομμύρια Αμερικανοί αναζητούν εργασία και δε βρίσκουν. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο El-Erian δεν δείχνουν διαφορετικό κλίμα. Στις ΗΠΑ χάθηκαν 65.000 θέσεις εργασίας τον μήνα Ιούνιο και 81 οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του ποσοστού ανεργίας από το 9,5% στο 9,6% μέσα στο καλοκαίρι.
Οι πρώην εργαζόμενοι που διεκδικούν δικαιώματα ανέργου (κάρτα ανεργίας, επίδομα, κοινωνικές παροχές) έφθασαν τους 479.000, αριθμός υπέρογκος αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε ξεκινήσει από 19.000, 60 ημέρες πριν.
Η οικονομία χρειάζεται νέο ερέθισμα, σύμφωνα με τον Stiglitz. Χρειάζεται καλύτερη σχεδίαση, φρέσκιες δομές, νέες επενδύσεις, αξιοποίηση της τεχνολογίας. Όλα αυτά θα συντελέσουν στη μείωση του χρέους και στην άνοδο της καμπύλης της ανάπτυξης με μαθηματική ακρίβεια. Ο Stiglitz δεν βλέπει προοπτική και στα σχέδια της Fed και του Bernanke περί αγοράς κρατικών ομολόγων. Κάτι τέτοιο θα δώσει στο κράτος το δικαίωμα να εκδώσει πολλά ομόλογα χωρίς να εξασφαλίζεται η μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο  Mohamed A. El-Erian θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ρισκάρουν και πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης. Για τον Stiglitz δεν πρόκειται για το πιθανότερο σενάριο. Εκείνος υποστηρίζει πιο παραγωγικές λύσεις όπως την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του κοινού. Τα δεδομένα του δεύτερου τριμήνουν του 2010 για τις ΗΠΑ έδειξαν αύξηση 1,6% στην κατανάλωση, παρουσιάστηκε όμως και άνοδος 6,4% στην αποταμίευση. Σε μια τεράστια αγορά που έχει τόσο πολύ ανάγκη το ρευστό, αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, για τον νομπελίστα οικονομολόγο, έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης