Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία προκαλεί κερδοσκοπικό ράλι στα σιτηρά

Η Ρωσία προκαλεί κερδοσκοπικό ράλι στα σιτηρά
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών βρίσκεται η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από ένα “ξέφρενο” ράλι που έχει αρχίσει εδώ και δύο συνεδριάσεις, μετά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές του. Η τιμή του σιταριού έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν το 2008, όταν και ξέσπασε μεταξύ άλλω η κρίση τροφίμων παράλληλα με την χρηματοπιστωτική..
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι λόγω των πυρκαγιών σε συνδυασμό με την περίοδο ξηρασίας που περνά η χώρα, ίσως εντοπιστούν πολύ σύντομα ελλείψεις στην αγορά των σιτηρών. Γι' αυτό το λόγο διέταξε την απαγόρευση των εξαγωγών από 15 Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να φτάσει η τιμή του σιταριού στα 10 δολάρια το bushel. Η άνοδος που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δύο μέρες ήταν 23%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απαγόρευση αυτή μπορεί εύκολα να επωφελήσει τους υπόλοιπους εξαγωγείς σιταριού, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Αργεντινή. Σύμφωνα όμως με την Morgan Stanley, το ράλι αυτό είναι υπερβολικό, καθώς δενβ υπάρχει έλλειψη στην αγορά από σιτηρά.
Μάλιστα, περισσότερο ερειστικός εμφανίστηκε ο αναλυτής της  CWA, Μ. McGuire, ο οποίος ανέφερε ότι “μόλις ο Πούτιν μιλά, ο κόσμος ακούει”. Η κίνηση αυτή ευνοεί καθαρά τους αγρότες των ΗΠΑ, οι οποίοι οδηγούν αυτοκίνητα  Lamborghini!, πρόσθεσε.
Δεν αποκλείουν μάλιστα οι αναλυτές η έκρηξη στην τιμή του σιταριού, να αποτελέσει την αφετηρία ενός domino΄s effect στην αγορά υλών τροφής καθώς και η τιμή του αραβόσιτου και άλλων έχουν ήδη αρχίσει να «τσιμπάνε».
Μάλιστα, σύμφωνα με την πορεία του δείκτη  UBS Bloomberg CMCI, αποτελεί το εμπόρευμα με την καλύτερη απόδοση φέτος, ξεπερνώντας τον καφέ και το νικέλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης