Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων στην Κίνα – Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά

tags :
Σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων στην Κίνα – Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά
Στην Κίνα κρατούν παρά τις πιέσεις χαμηλά τα επιτόκια. Η κινεζική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας που διαμορφώνεται στα 236 δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πέκινγκ, Michael Pettis εξετάζει οικονομικές κρίσεις σε αναπτυσσόμενες αγορές και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατανάλωση στην αχανή χώρα της Ασίας, η οποία αδιαμφισβήτητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Τα δεδομένα αυτά θέτουν εν αμφιβόλω την περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξορθολογισμό των εξόδων των νοικοκυριών και μείωση της κατανάλωσης. Άλλοι αναλυτές μιλούν για στροφή στην αποταμίευση στην κινεζική μικροοικονομία κάθε οικογένειας. Ο Pettis προκρίνει τη λύση της αύξησης των μισθών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η πολιτική που εφαρμόζει στρατηγικά η κυβέρνηση για να δώσει λύση στο θέμα είναι η έμφαση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις εξωτερικού. Ωστόσο, αυτές οι εξαγγελίες βάσει αποτελεσμάτων έχουν μείνει μόνο στα λόγια καθώς η πτώση 35% του ΑΕΠ στα έσοδα των εξαγωγών είναι αριθμός που δύσκολα μπορεί να αντικρουστεί.
Η Societe Generale εκτιμά ότι τέτοιοι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για οικονομίες που θέλουν να θεωρούνται ισχυρές. Πόσο μάλλον για τη δεύτερη τη τάξει οικονομία του πλανήτη.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα κυμαίνεται ανάμεσα σε 5% και 7% για την επόμενη δεκαετία – μέχρι και τις αρχές του 2021 – σύμφωνα με τους ίδιους τους Κινέζους, σταθερά πτωτική σε σύγκριση με το 10% που αποτελούσε τον μέσο όρο ανάπτυξης για τη δεκαετία που ολοκληρώθηκε.
Το 2006 το μέλλον της αχανούς ασιατικής χώρας καταγραφόταν διαφορετικό. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκρηκτική και διαρκή άνοδο του ΑΕΠ. Αυτή τη στιγμή η εντύπωση που επικρατεί είναι πως η ύφεση στην ανάπτυξη είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί από τα επίσημα στοιχεία. Ο αντιπρόεδρος της Credit Agricole China, Li Keqiang μιλά για “ασύμμετρη οικονομική δομή”. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, προβλέπει επιδείνωση της αστάθειας στην κινεζική οικονομία. Ο Pettis τονίζει ότι αν τα επιτόκια ήταν κατά 4% τουλάχιστον υψηλότερα, τότε θα κυλούσε ομαλά χρήμα στην αγορά από τους καταναλωτές. Ο Mark Williams, αναλυτής της Capital Economics του Λονδίνου κατηγορεί την κινεζική κυβέρνηση ότι προστατεύει τον εαυτό της, τις τράπεζες και τις οικονομικές υποχρεώσεις τις προς τρίτους, βαδίζει με βήματα συντηρητικά και “κλείνει το μάτι” στη στασιμότητα, ό,τι το χειρότερο για μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι και ο πληθωρισμός της χώρας “έκλεισε” στο 2,9% (με μ.ό. 2,25%) για τον μήνα Ιούνιο, ψαλιδίζοντας ακόμα περισσότερο τους μισθούς – και κατ' επέκταση και την αγοραστική δύναμη – των Κινέζων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης