Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας η Fed

Προς υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας η Fed
Να υποβαθμίσει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, περιμένουν οι αναλυτές ότι θα κάνει η Federal Reserve, στα πλαίσια της αυριανής ανακοίνωσης της για τα επιτόκια, για τα οποία μάλιστα δεν αναμένονται μεταβολές. Αντιμέτωπη με την αδύναμη ανάκαμψη και τους αυξανόμενους φόβους για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, η Νομισματική Επιτροπή της Fed αναμένεται να προχωρήσει σε ενέργεις ενίσχυσης της οικονομίας χαλαρώνοντας τη νομισματική της πολιτική. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τους επενδυτές ως μία απόδειξη των φόβων που τόσες εβδομάδες ελλοχεύουν.
Αρχικά, πιθανόν η κίνηση της Fed να είναι μικρής έκτασης, ενώ οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά διαθέσιμα που θα εξασφαλίσει η Fed όταν λήξουν οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις προκειμένου να αγοράσει νέους ενυπόθηκους τίτλους ή γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου αντί να αφήσει το χαρτοφυλάκιό της να συρρικνωθεί αισθητά.
Αν η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνεχιστεί (από το 3,7% το α’ τρίμηνο υποχώρησε στο 2,4% το β’ τρίμηνο και η τάση είναι πτωτική) τότε η Fed θα προχωρήσει ακόμα και σε αγορές τίτλων πέραν της αξίας των τοποθετήσεων που «ωριμάζουν». Οποιαδήποτε αλλαγή, ωστόσο, στην πολιτική της Fed μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων υποδηλώνει ενίσχυση των ανησυχιών για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, για την οποία μάλιστα η ανεργία έχει ήδη προβληματίσει σημαντικά τους οικονομολόγους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης