Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 50,2% η συμμετοχή των Αμερικανών στο χρέος των ΗΠΑ

tags :
Στο 50,2% η συμμετοχή των Αμερικανών στο χρέος των ΗΠΑ
Η έξοδος από το υπέρογκο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ λέγεται έκδοση ομολόγων. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke άνοιξε το δρόμο για την έκδοση νέων ομολόγων.
Αγοραστές φαίνονται να είναι Αμερικανοί πολίτες και εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ. Στα 8,18 τρισεκατομμύρια δολάρια του αμερικανικού χρέους, η εγχώρια συμμετοχή άγγιξε το 50,2% για τον μήνα Μάιο και αναμένεται να φτάσει ακόμα σε υψηλότερα ποσοστά αν γίνει πράξη η πολιτική της Fed για περαιτέρω χαλάρωση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο.
Η ζήτηση για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη εδώ και 18 χρόνια. Σημείωσε αύξηση 6,4% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο Jeffrey Caughron, αναλυτής της Baker Group στην Οκλαχόμα μιλά για τις νέες συνήθειες του μέσου Αμερικανού. “Καταναλώνει όλο και λιγότερο και αποταμιεύει περισσότερα.  Αυτό δημιουργεί ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία με προθυμία επενδύει στα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση”.
Η στροφή στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου φαίνεται και από την πτώση της ζήτησης σε ομόλογα που εκδίδουν οι ιδιωτικές τράπεζες. Το χρέος των ΗΠΑ έχει παρουσιάσει μείωση ύψους 6,95% από τον περσινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.
Τα χρήματα που τοποθέτησαν επενδυτές στα ομόλογα του κράτους εντός του Ιουνίου υπολογίζονται στα 136,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Ό κόσμος γίνεται ολοένα και πιο συντηρητικός”, υπογραμμίζει ο David Ader, επικεφαλής του προγράμματος ομολογιακών δανείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο οικονομολόγος της Barclays Plc, Dean Maki επισημαίνει το ρίσκο μιας ύφεσης καθώς σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ, τα λεφτά θα χαθούν από τους ίδιους τους Αμερικανούς και η αγορά κυριολεκτικά θα “στεγνώσει”. Ο Ader απαντά ότι τα επίπεδα ρίσκου έχουν αξιολογηθεί και υπάρχει στόχευση στο να μην χαθεί ο εγχώριος πλούτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης