Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχασαν την ελκυστικότητα τους τα κρατικά ομόλογα – 9% αύξηση ονομαστικής αξίας τον Ιούλιο

tags :
Έχασαν την ελκυστικότητα τους τα  κρατικά ομόλογα – 9% αύξηση ονομαστικής αξίας τον Ιούλιο
Η Ελλάδα πήρε πολλά μπράβο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εβδομάδα που μας πέρασε για την πορεία σταθεροποίησης που ακολουθεί. Τι κι αν συνέβη αυτό. Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν σε καθοδική τροχιά..
Η αγορά ασφυκτιά. Η έλλειψη ρευστότητας είναι έκδηλη. Οι ελληνικές τράπεζες είναι εξαρτημένες από τα βραχυπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια της ΕΚΤ και δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με χρήμα την αγορά. Οι τεχνικοί παράγοντες της ελληνικής οικονομίας δεν ευνοούν νέες επενδύσεις. Κι όλα αυτά πάνω στην... τούρλα του καλοκαιριού...
Το 30ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου σημείωσε πτώση στο 47% της ονομαστικής του αξίας μέσα στον μήνα Ιούνιο παρότι παρέχει επιτόκιο 10,4%. Αλλά και τον Ιούλιο, η αύξηση που επιτεύχθηκε – στο 56% της ονομαστικής του αξίας – δεν ήταν η προσδοκώμενη. Ακόμα και τα ομόλογα τριετούς και τετραετούς διάρκειας δίνουν αποδόσεις 10% και 11% αλλά δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα στην αγορά και ανακούφιση για την κυβέρνηση στον... πονοκέφαλο του δημοσίου χρέους.
Οι δύο λόγοι της μειωμένης ζήτησης των ελληνικών ομολόγων έχουν να κάνουν με τη μειωμένη εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών οίκων στην ελληνική αγορά και με την έλλειψη ρευστότητας. Η Moody's την περασμένη Τετάρτη έκρινε αρνητικά τα ομόλογα Ισπανίας και Ελλάδας. Από την άλλη, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν κάμψη στην κατανάλωση που είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμό της έλλειψης ρευστότητας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ακόμα κι αν οι αναλυτές την εβδομάδα που μας πέρασε έκαναν λόγο για τη δημιουργία τάσης επενδύσεων με ρίσκο, τα Ελληνικά ομόλογα, ακόμα και στην ιδεατή περίπτωση της αποτίμησής τους σε 70% και 80% της ονομαστικής τους αξίας, λογίζονται από την αγορά ως “επενδύσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις αλλά με τεράστιο ρίσκο”, δεδομένου ότι το χρέος της Ελλάδας ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης