Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κρίση το 2015 εκτιμά η JP Morgan

 Νέα κρίση το 2015 εκτιμά η JP Morgan
Έτος κρίσης το 2015. Όχι, δεν πρόκειται για προφητείες για νέα ημερομηνία καταστροφής κόσμου αλλά για τις εκτιμήσεις της JP Morgan για τη χρονική τοποθέτηση της νέας κρίσης που θα πλήξει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος, διά στόματος του εκτελεστικού της διευθυντή, Jamie Dimon υπολογίζει πως οι διεθνείς κρίσεις λαμβάνουν χώρα κάθε πέντε με επτά χρόνια. Η προϊστορία των κρίσεων όμως δεν είναι το βασικότερο στοιχείο στο οποίο στηρίζεται ο Dimon για την εκτίμησή του. Υπενθυμίζει πως το τελευταίο διάστημα έφερε πολλές παρεμβατικές πολιτικές στον οικονομικό τομέα, τόσο από πλευράς Κονγκρέσου, αμερικανικής κυβέρνησης, Fed αλλά και Ε.Ε. και ΕΚΤ.
Τα περισσότερα από τα ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν ως χρονικό ορίζοντα το 2015, το πολύ το 2017. Μέχρι το 2018 οι τράπεζες των ΗΠΑ πρέπει να συμμορφώνονται στα θεσπισμένα όρια δανεισμού. Δεν μπορούν συνεπώς να δανείζονται αλόγιστα. Συνεπώς και οι επενδύσεις στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν θα είναι εξαρτημένες από τη ρευστότητα της αγοράς στο πλαίσιο του διατραπεζικού συστήματος. Μόλις το σύστημα απελευθερωθεί, η ανάγκη για περισσότερα κέρδη θα τις οδηγήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό χρήματος προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Σύμφωνα με τον Dimon, όσα τραπεζικά ιδρύματα προχωρήσουν στην υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής είναι αμφίβολο αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη διόγκωση του κύκλου εργασιών τους αν ληφθεί υπόψη ότι πέρασαν ένα διόλου μικρό χρονικό διάστημα κάτω από περιορισμούς. Από την άλλη, ο εναλλακτικός δρόμος μοιάζει εξίσου προβληματικός. Οι τράπεζες, δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, βασίζονται στα δικά τους πόδια αλλά δεν προχωρούν στην αύξηση των εσόδων τους που επιβάλλει η εποχή και, κατ' επέκταση, είναι πολύ πιθανό να δουν τις μετοχές τους να υποχωρούν, εξέλιξη που ίσως επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η JP Morgan κάνει λόγο για ζυμώσεις που δημιουργούνται στην αμερικανική αγορά σχετικά με τη διαχείριση της νέας κατάστασης που θα επικρατήσει από την απελευθέρωση των ορίων δανεισμού και έπειτα. Ήδη UBS, Morgan Stanley και Goldman Sachs αναζητούν συμβούλους μακροπρόθεσμων τραπεζικών επενδύσεων. Ο Roy Smith, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, δίχως να παίρνει θέση για τις μελλοντικές στρατηγικής του ομίλου όπου εργαζόταν, επιβεβαιώνει τους φόβους της JP Morgan. “Τα επόμενα οκτώ με δέκα χρόνια καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με τις χρηματοοικονομικές διεργασίες που πρόκειται να προκύψουν. Η άρση της επίβλεψης του κράτους θα φέρει αλλαγές που δεν είμαστε σε θέση ακόμα να εκτιμήσουμε”, τονίζει.
“Θα είμαστε εδώ για να θεσπίσουμε νέους κανόνες στη νέα διαμορφωμένη κατάσταση της οικονομίας”, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης, Timothy Geithner. Χαρακτηριστικά, η νομική εταιρεία Dodd-Frank Act, η οποία ασχολείται εκτενώς με οικονομικά θέματα, εκτιμά ότι απαιτούνται 67 μελέτες και 243 τροπολογίες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης σε πέντε με οκτώ χρόνια από τώρα και να τεθεί και πάλι υπό έλεγχο η αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης