Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει”

“Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει”
Τρία χρόνια μετά το επίσημο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, οι αγορές φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη ομαλοποιηθεί, ενώ και οι αναλυτές δεν δείχνουν βέβαιοι ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί. Οι δονήσεις από την κατάρρευση της αγοράς των subprime ενυπόθηκων δανείων συνεχίζονται, ενώ πολλοί αναλυτές βλέπουν την παγκόσμια οικονομία να “σηκώνεται” πολύ αργά από τις επιδράσεις της κατάρρευσης.
Μετά από τις υπερπροσπάθειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών, η αγορά δε δείχνει σημάδια ομαλοποίησης, επισημαίνουν οι αναλυτές. Μάλιστα ο επικεφαλής έρευνας της  Mitsubishi UFJ Securities,  Brendan Brown, θεωρεί ότι μπορούμε να πούμε ότι η κρίση τελείωσε μόνο όταν ο δανεισμός των τραπεζών επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, οι μετοχές αυξάνονται και ο βαθμός κινδύνου υποχωρήσει σημαντικά. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη συμβεί, επισημαίνει. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν σταματήσει την πτώση των τιμών, ωστόσο όμως εάν υποχωρούσαν κι άλλο οι τιμές θα είχε αποκατασταθεί η ακατανάλωση, δηλώνει ο  Brown, ο οποίος αναμένει κι αυτός, όπως και οι υπόλοιποι αναλυτές τις αποφάσεις της Fed αύριο, φοβούμενος την υπεραντίδραση της νομισματικής επιτροπής απέναντι στο ενδεχόμενο σημαντικής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.
“Το τέλος της τραπεζικής κρίσης είναι μακριά”, δηλώνει χαρακτηριστικά και ο Robin Bew, επικεφαλής της Economist Intelligence Unit. Υπάρχει μία περίοδος που πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, ενώ μακροπρόθεσμα πρέπει να εντοπίσουμε αποκατάσταση ΄των χορηγήσεων σε μικρές και μεσσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνει ο Bew. Το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανακάμψει, αλλά ο δυτικός κόσμος πρέπει να προσαρμόσει τα δημοσιονομικά του, καθώς η τραπεζική κρίση συνεχίζεται. Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να “χωλένει” καθώς υπάρχουν περίπου 1,4 τρισ. δολ. δανείων που λήγουν την τετραετία 2011-2014, σημειώνει ο Bew, θέλοντας να δείξει ότι η αγορά των ΗΠΑ προσομοιάζει με αυτή της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο Peter Hemington, της BDO, ο οποίος θεωρεί ότι η χρηματοπιστωτική κρίση συνεχίζεται, και αυτό φαίνεται πολύ σοβαρά στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας για τις τράπεζες, ενώ δημιούργησε και ταμείο στήριξης του τραπεζικού κλάδου.
Διαφορετική άποψη έχει ο αναλυτής της  Silva Research Network,  Ralph Silva, παρατηρώντας τις 150 καλύτερες τράπεζες του κόσμου. Αυτές οι τράπεζες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Ωστόσο, σημαντικά προβλήματα επισημαίνονται στις τράπεζες που είναι στις θέσεις 300-1000 της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς η έλλειψη διαφάνειας και οι αξιολογήσεις του ανεισμού τους προκαλούν ανησυχίες. Εάν υπάρχουν ακόμη προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, τότε εντοπίζονται σε εκείνες τις τράπεζες, δηλώνει χαρακτηριστικά ο  Silva, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη δε θα αφεθεί ούτε μία μικρή τράπεζα να καταρρεύσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης