Τελευταία Νέα
Διεθνή

To παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στην Fed

tags :
To παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα είναι στραμμένο στην Fed
(upd)Τα μάτια σήμερα είναι στραμμένα στη Fed, μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο ήταν την τελευταία διετία, καθώς όλοι οι παράγοντες της αγορές αναμένουν μία ένδειξη που θα αποκαλύψει την πραγματική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Η απόφαση της Fed, εκτιμούν οι αναλυτές, θα είναι περισσότερο συμβολική, και λιγότερη επεμβατική για την αγορά, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο επανεργοποίησης του προγράμματος αγοράς assets από το αμερικανικό δημόσιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, ήδη έχει διατυπώσει τον προβληματισμό του για την πορεία της ανάκαμψης και προειδοποίησε ότι θα πάρει χρόνια για να ανακτηθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν.
Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά διαθέσιμα που θα εξασφαλίσει η Fed όταν λήξουν οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις προκειμένου να αγοράσει νέους ενυπόθηκους τίτλους ή γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου αντί να αφήσει το χαρτοφυλάκιό της να συρρικνωθεί αισθητά. Η διοχέτευση αυτή των χρημάτων που «εκτυπώθηκαν», ευελπιστούν οι αναλυτές ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη που δείχνει τελευταία σημάδια κόπωσης. Με τον τρόπο αυτό, έστω και με μικρό ρυθμό, θα αρχίσει να εισρέει στην οικονομία νέο χρήμα (οι τόκοι των κεφαλαίων).
Αν η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνεχιστεί (από το 3,7% το αʼ τρίμηνο υποχώρησε στο 2,4% το βʼ τρίμηνο και η τάση είναι πτωτική) τότε η Fed θα προχωρήσει ακόμα και σε αγορές τίτλων πέραν της αξίας των τοποθετήσεων που «ωριμάζουν». Οποιαδήποτε αλλαγή, ωστόσο, στην πολιτική της Fed μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων υποδηλώνει ενίσχυση των ανησυχιών για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura, Paul Sheard, η επιδείνωση των προσδοκιών για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού επιτάσσουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Αναμένουμε από τη Fed να σταματήσει τουλάχιστον την παθητική συρρίκνωση του ισολογισμού της», πρόσθεσε ο Sheard, επισημαίνοντας ότι αν ενδεχόμενα νέα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως, πριν γίνει εμφανές ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να μην σταθεροποιηθεί.
Ολοένα και πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο double dip ύφεσης στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, καθώς όλα ή σχεδόν όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν σαφώς επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Federal Reserve Bank του San Francisco, η πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να επνέλθει σε φάση ύφεσης τα επόμενα δύο χρόνια, είναι πολύ μεγάλη. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Conference Board, ο οποίος παρέχει στοιχεία για την πρόβλεψη της πιθανότητας εμφάνισης μιας ύφεσης. Αν και ο δείκτης αποκλείει  την πιθανότητα εκ νέου ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι πιθανότητες το επόμενο καλοκαίρι να επιδεινωθεί η αμερικανική οικονομία είναι αυξημένες.

Θα ακολουθήσει η Ευρώπη την τακτική της Fed;

Στις ΗΠΑ είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η Fed θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. “Υπάρχει τεράστια πίεση στον Bernanke να κάνει κάτι”μ, τόνισε ο Mark O' Sullivan, τεχνικός διευθυντής της γραμματείας των ισοτιμιών.
Δεν υπάρχει ακόμα πανικός στην Παγκόσμια Τράπεζα αλλά η αγορά ακόμη δεν γνωρίζει την έκταση των κινήσεων της Fed. Αν θα αγοράσει πολλά ομόλογα και πόσα ή αν θα χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική με πιο έμμεσο τρόπο.
Η Ευρώπη θα ακολουθήσει;     Ο O' Sullivan τονίζει ότι ο Ομπάμα είναι περισσότερο αυστηρός στα θέματα κρίσης και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές πριν προβούν σε κάποια ανάλογη κίνηση επειδή οποιαδήποτε πολιτική παρόμοιου χαρακτήρα, θα δώσει κατευθείαν ώθηση στο δολάριο έναντι του ευρώ.
Ο David Blanchflower, καθηγητής στο Dartmouth College ισχυρίζεται ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Fed θα αναγκαστεί να προβεί σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές ως τα τέλη Σεπτέμβρη δεδομένης της πίεσης που ασκείται σε οικονομία και αγορά εργασίας. Θεωρεί ότι στο οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη είναι αναιμική και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε διπλή ύφεση. Ο Blanchflower θεωρεί ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην ίδια μοίρα αλλά θεωρεί ότι η πολιτική περικοπής εξόδων και αύξησης των φόρων λειτουργεί αντιπαραγωγικά στην οικονομία. Κατηγορεί μάλιστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Κάμερον ότι δεν γνωρίζει καθόλου από οικονομικά. “Αν δεν χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική, η πίεση θα είναι μεγάλη και στη Μεγάλη Βρετανία”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στην Ευρώπη, αποκλείει ο αισιόδοξος Sir John Gieve, επικεφαλής της οικονομικής σταθερότητας στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Παραδέχεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους αλλά “δεν θα πάψει να υπάρχει ανάπτυξη”. Εκτιμά ότι δεν βρίσκεται μακριά η εποχή που θα δούμε αύξηση επιτοκίων. Η ΕΚΤ, πάντως, για λογαριασμό της Ευρωζώνης, τόνισε ότι αύξηση επιτοκίων θα γίνει από τα μέσα του 2011 κι έπειτα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης