Τελευταία Νέα
Διεθνή

C. Whalen: Η επόμενη “φούσκα” της Wall Street είναι τα δομημένα ομόλογα

C. Whalen: Η επόμενη “φούσκα” της Wall Street είναι τα δομημένα ομόλογα
Την επόμενη “φούσκα” της Wall Street προσδιόρισε επικεφαλής της Institutional Risk Analytics και πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Bank of New York, Christopher Whalen, επισημαίνοντας ότι τα δομημένα ομόλογα για τα οποία η αγορά παραμένει αδιαφανής και χωρίς ιδιαίτερους κανόνες, οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Ο Whalen ο οποίος είχε προβλέψει το Μάρτιο του 2007 ότι επέρχεται κατάρρευση της αγοράς των μειωμένης εξασφάλισης ενυπόθηκων δανείων, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά των δομημένων ομολόγων, στην οποία και χρησιμοποιούνται οι ίδιοι κανόνες που εφαρμόζονται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές για τις πωλήσεις εγγυήσεων χρέους και στις δημοπρασίες μετοχών. Μάλιστα, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο γεγονός πως αυτά τα προϊόντα υπόσχονται τόσο υψηλές αποδόσεις, που μερικές φορές φτάνουν ακόμη και διψήφια ποσοστά.
Σημειώνεται εδώ ότι τα δομημένα ομόλογα (structured bonds) αποτελούν μια ειδική παραλλαγή των ομολόγων  κυμαινόμενου εισοδήματος. Είναι κατασκευασμένα –δομημένα- έτσι ώστε οι κάτοχοί τους να μειώνουν τον κίνδυνο. Το κεφάλαιο των δομημένων ομολόγων είναι εγγυημένο στην λήξη τους. Μόνο οι αποδόσεις τους, οι τόκοι, είναι κυμαινόμενες και εξαρτώνται από την αγορά και την συγκεκριμένη δομή κάθε τέτοιου ομολόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης