Τελευταία Νέα
Διεθνή

Raiffeisen: Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα

Raiffeisen: Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα
Η ελληνική κρίση χρέους έχει αναζωπυρώσει τις αβεβαιότητες για την και έχει οδηγήσει σε αναβολή της οικονομικής σταθεροποίησης για έναν χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της περιοχής, της Raiffeisen International Bank-Holding, ο Herbert Stepic. Ο Stepic βλέπει την κρίση να εξελίσσεται στην περιοχή, ενώ δεν παρέλλειψε να αναφέρει ότι οι αρχικές προβλέψεις για την πορεία των αποτελεσμάτων των τραπεζών ίσως ήταν μετριοπαθείς.
Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Stepic αποδίδει μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας στην ελληνική κρίση. Πιστεύει όμως ότι η περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες με παρόμοια δημοσιονομικά δεδομένα που δεν επιθυμούν να βρεθούν στη θέση της. Οι ανατολικές χώρες δεν γίνεται να μείνουν έξω από αυτή τη συγκυρία. Η κρίση σύμφωνα με τον CEO της Raiffeisen δεν έχει λάβει τέλος.
“Ήδη από το Μάιο έχω τονίσει πως η γνώμη μου είναι ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η κρίση της Ελλάδας κατέδειξε τις πολλές αρρυθμίες των οικονομιών των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Σίγουρα χαιρόμαστε που η Ευρώπη δείχνει γρήγορα να σταθεροποιείται αλλά θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου. Μετά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2011, οι τάσεις δείχνουν ότι θα έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες του Νότου”, τόνισε ο Herbert Stepic.

Stepic: "Δεν φταίει η Ελλάδα για την αναβολή της διεύρυνσης της ευρωζώνης" - Προκρίνει συγχωνεύσεις τραπεζών

Για τις τράπεζες, η γνώμη του είναι ότι πολλές χώρες τόσο της νότιας όσο και της ανατολικής Ευρώπης δεν μπορούν να αντέξουν τον αριθμό των τραπεζών που έχουν και μόνο η Γερμανία διατηρεί μια υγιή αναλογία τραπεζών - καταθετών. Δεν συμφωνεί πως η κρίση στην Ελλάδα είναι αρνητικός παράγοντας κόντρα στη διεύρυνση της ευρωζώνης. Αντίθετα υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πιο προσεκτική μετά την ελληνική περιπέτεια και η Πολωνία και η Τσεχία που επιθυμούν να μπουν στη ζώνη του ευρώ δρουν με σκεπτικισμό και εκτιμούν πολύ προσεκτικά τα δημοσιονομικά τους δεδομένα. Όλες οι χώρες πρέπει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θελήσει να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα και με άλλες χώρες. Συνεπώς, δεν προβλέπει διεύρυνση της ευρωζώνης πριν το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης