Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σχεδιάζουν για το μέλλον Fed, ΕΚΤ και Bank of Japan

Τι σχεδιάζουν για το μέλλον Fed, ΕΚΤ και Bank of Japan
Οι στρατηγικές των τριών ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη βρίσκονται σε πρώτο πλάνο το τελευταίο διάστημα μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο κάμψης της ανάπτυξης.
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ήπια μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, επαναφέροντας τα προγράμματα αγοράς ενηπόθηκων τίτλων MΒS  ή ομολόγων αμερικανικού δημοσίου, αφήνοντας κατά μέρους τα σχέδια συρρίκνωσης του ισολογισμού της που είχε ανακοινώσει πριν ενάμιση μήνα, καθώς οι συνθήκες στην αμερικανική οικονομία επιβάλλουν τη συνέχιση της στήριξής της.
Το πραγματικό ζητούμενο όμως είναι η εξεύρεση λύσεων για την παροχή ρευστότητας στην αγορά, κάτι που, ούτως ή άλλως, "πονοκεφαλιάζει" και την Ευρώπη.
Η ΕΚΤ συνεχίζει να διαθέτει το "εργαλείο" της παροχής ρευστότητας, κάνοντας δεκτά ανεξαιρέτως ως εγγυήσεις τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών.
Κι ενώ η Fεd έκοψε απότομα το μέτρο της αγοράς κρατικών ομολόγων, από τη μεριά της η ΕΚΤ ακολουθεί πιο αργά βήματα, εξομαλύνοντας την παροχή ρευστότητας από τα ετήσια προγράμματα στο τρίμηνο.
Ο Trichet θέλει να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες αλλά είναι πιο αυστηρός από τον Bernanke σε θέματα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Μην ξεχνάμε ότι το ευρώ δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, υποχωρώντας κατά 7,4% από την ημέρα που ξεκίνησαν οι πρώτες κουβέντες περί πιθανότητας χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά δεδομένα από χώρα σε χώρα – με τη Γερμανία κυρίως να δείχνει διαφορετική εικόνα στους δείκτες της οικονομίας της ευρωζώνης – ενώ ο Bernanke εκ των πραγμάτων αποφεύγει να μπει σε τέτοια διλήμματα, καθώς οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες των πολιτειών της Αμερικής βρίσκονται σε συγκρίσιμα δεινή κατάσταση.
Η πολιτική του Trichet ενισχύει περισσότερο προσωρινά τη ρευστότητα. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην Ευρώπη είναι μειωμένη.
Οι τράπεζες, πέρα από το χρονικό περιθώριο του τριμήνου για να αποπληρώσουν τα κεφάλαια που δανείστηκαν, έχουν να αντιμετωπίσουν και την πιθανότητα αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πολύ σωστά ο Herbert Stepic της Raiffeisen εκτιμά ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι πλήρης εκτίμηση θα μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου του 2011, όταν και υπολογίζεται ότι θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός ευρωζώνης.
Η δυσπιστία στον διατραπεζικό και τον κρατικό δανεισμό παραμένει, παρά την εμπιστοσύνη που δείχνει ο Trichet στις εκτιμήσεις για καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στο β' 6μηνο του 2010.
Το μέτρο του βραχυχρόνιου δανεισμού των τραπεζών με το ευρωπαϊκό επιτόκιο του 1%, πάντως, θα παραμείνει, ως φαίνεται. Ο Ewald Nowotny, εκ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με δηλώσεις του θεωρεί ότι η πρακτική αυτή έχει μέλλον ακόμη και θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση περί απόσυρσής της.
Αμφότερες οι κεντρικές τράπεζες, τόσο η αμερικανική όσο και η ΕΚΤ, σκοπεύουν να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια, με τις εκτιμήσεις της BofA Merrill Lynch να κάνουν λόγο για πρώτη αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011 με την τιμή του να διαμορφώνεται στο 1,25% (από 1% όπου βρίσκεται καθηλωμένο στην παρούσα φάση) ενώ στις ΗΠΑ οι αναλυτές μιλούν για αύξηση επιτοκίων σε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Η Fed θεωρεί βάσει κινήσεων ότι το δολάριο “αντέχει” λίγη ακόμα χαλάρωση, από την οποία θα επωφεληθεί η αμερικανική οικονομία μέσω του ανοίγματος της κάνουλας του φρέσκου χρήματος στην αγορά.
Οι νέες επενδύσεις όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, οι έρευνες έκαναν λόγο για διστακτικούς καταναλωτές, για αναπροσαρμογή των δαπανών των αμερικανικών νοικοκυριών, για τάση επιστροφής στην αποταμίευση και για τοποθετήσεις του πλεονάσματος των αποδοχών των πολιτών σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια, όπως ομόλογα ή καταθέσεις σε χρυσό.
Ο τρίτος πόλος, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας,  κινείται – μέχρι σήμερα – βάσει των νόμων της αγοράς. Η ισχυροποίηση του γιεν έχει προβληματίσει ωστόσο τόσο την Bank of Japan, όσο και την ιαπωνική κυβέρνηση. Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Yoshihiko Noda κάνει λόγο για “ακραίες κινήσεις ξένων νομισμάτων, οι οποίες θα είχαν αρνητικές επιδράσεις στη σταθερότητα της οικονομίας”. Είναι ώρα για την κεντρική ιαπωνική τράπεζα να ασκήσει κι αυτή με τη σειρά της παρεμβατική πολιτική; Η απάντηση που δίνεται είναι μάλλον θετική.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με το Μάιο αλλά παρουσιάζουν την μικρότερη καμπύλη αύξησης των τελευταίων χρόνων. Τον Ιούλιο είχαμε κάμψη 1,2% σε σχέση με τον Ιούνιο. Το ράλι του ισχυρού γιεν έναντι του δολαρίου συνεχίζεται και αυτό προβληματίζει εξαγωγείς και επιχειρήσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγει η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατά βάση εξαγωγική οικονομία.
Τα μέτρα που θα λάβουν ο Υπουργός Οικονομικών Yoshihiko Noda σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Bank of Japan, Masaaki Shirakawa δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Είναι πασιφανές όμως ότι επιθυμούν να στηρίξουν την οικονομία της χώρας και τις επενδύσεις ακόμα κι αν χρειαστεί να τα... βάλουν με το δολάριο.
Με το να διατηρήσει τα επιτόκια σχεδόν μηδενικά στο 0,1% η BOJ δείχνει τις μελλοντικές της διαθέσεις για τόνωση της ανάπτυξης, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στην επανενεργοποίηση της οικονομίας και λιγότερο στις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η ιαπωνική οικονομία.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης