Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περί τα 1,73 δις ευρώ έχασαν οι ιρλανδικές τράπεζες το α' εξάμηνο – Στα ύψη τα CDS

tags :
Περί τα 1,73 δις ευρώ έχασαν οι ιρλανδικές τράπεζες το α' εξάμηνο – Στα ύψη τα CDS
Απώλειες ύψους 1,73 δισεκατομμυρίων ευρώ σημείωσαν οι ιρλανδικές τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Παρουσιάζουν και πάλι οξύτατο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας υπολογίζει τις ανάγκες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πωλήσεις τραπεζικών προϊόντων έχουν μείνει στάσιμες και αναμένεται μικρή αύξησή τους από τον Σεπτέμβριο ενώ ο συγκεντρωτικός δείκτης του τραπεζικού κλάδου σημειώνει απώλειες 9,4% από τις αρχές του μήνα.
Η διογκούμενη δυσκαμψία των ιρλανδικών τραπεζών και η αδυναμία της ειδικής επιτροπής που συνέστησαν οι Ιρλανδοί μετά την καρατικοποίησή τους ανεβάζει τα CDS της Ευρώπης και αποτελεί έναν ισχυρό πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιρλανδικές τράπεζες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Οι ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2009 είχαν ανέλθει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 786 εκατομμυρίων ευρώ. Στις αρχές Μαρτίου η Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης Κεφαλαίων της Ιρλανδίας μπλόκαρε το 47% των δανείων που δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών. Στα τέλη του ίδιου μήνα οι τράπεζες βρέθηκαν να έχουν ανάγκη 43 δισεκατομμύρια ευρώ για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Πέντε και κάτι μήνες μετά, η κεφαλαιακή ανεπάρκεια των ιρλανδικών τραπεζών έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.  Οι τράπεζες της χώρας ξεπέρασαν τον Ιούλιο τον σκόπελο των stress tests με επίδοση 6,5, οριακά δηλαδή πάνω από τη βάση.
Οι ιρλανδικές τράπεζες είναι αντιπαραγωγικές. Αποφεύγουν την έκδοση νέων δανείων ενώ μειώνουν τις επενδύσεις τους ταυτόχρονα. H Bank of Ireland και η Allied Irish Banks Plc, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας, πρέπει να επιστρέψουν 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους δανειστές τους φέτος και ζητούν νέα αναχρηματοδότηση των χρεών τους. Η Allied Irish Banks Plc αποφάσισε στις 4 Αυγούστου να αποσύρει τα κεφάλαιά της σε χώρες εκτός Ευρώπης εντός του μηνός Σεπτεμβρίου για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζονται για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στην οποία όμως θα προχωρήσει μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου του 2010, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2011.
Ο Colm Doherty, τεχνικός διευθυντής της Allied, παρομοίασε την κεφαλαιακή ενίσχυση που απαιτείται με ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης που έχει τοποθετηθεί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας του και κάλεσε την κυβέρνηση για έμπρακτη στήριξη.
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως καθησυχάσει τράπεζες και καταθέτες ότι προτίθεται να παράσχει την απαιτούμενη στήριξη. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον Ciaran O' Hagan, στρατηγικό οικονομικό αναλυτή της Societe Generale, θα δημιουργήσει μεγαλύτερες οικονομικές υποχρεώσεις στο ιρλανδικό δημόσιο, το οποίο θα κληθεί να συνάψει περισσότερα ομολογιακά δάνεια με αποδόσεις υψηλότερες και υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης