Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με το γιεν;

Τι συμβαίνει με το γιεν;
“Πονοκέφαλο” έχει προκαλέσει στα οικονομικά επιτελεία της Ιαπωνίας η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα, καθώς σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάκαμψη, οι Ιάπωνες βλέπουν την πτώση του δολαρίου σαν τη δυτική απειλή στις εξαγωγές τους.
Μάλιστα, μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να επανενεργοποιήσει τις αγορές κρατικών αξιογράφων, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση του δολαρίου εντάθηκαν, οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα ακόμη χαμηλότερα έναντι του ιαπωνικού.
Η άνοδος του γιεν κοντά σε υψηλά 15 ετών έναντι του δολαρίου -με τις αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων κάτω του 1%, σε χαμηλά επτά ετών- δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της «εύθραυστης» οικονομικής ανάκαμψης στην Ιαπωνία. Φέτος το γιέν έχει ισχυροποιηθεί 11% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των νομισμάτων των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Correlation-Weighted Currency. Μάλιστα, πριν από λίγη ώρα, ο Ιάπωνας υπουργός εμπορίου, δεν έκρυψε τις έντονες ανησυχίες του για την πορεία των εξαγωγών της χώρας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά, εάν η ισοτιμία δείξει περαιτέρω ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος. Η συναλλαγματική σταθερότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία και στη στήριξη της ανάπτυξης της χώρας, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, παρά τις ανησυχίες, οι αρχές του Τόκιο δεν πρόκειται να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος, τουλάχιστον μέχρι το δολάριο να υποχωρήσει σε χαμηλά 15ετίας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.
Τι ανησυχίες δεν κρύβουν και οι άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Yoshihiko Noda, να κάνει λόγο «ακραίες κινήσεις ξένων νομισμάτων”, οι οποίες θα είχαν αρνητικές επιδράσεις στη σταθερότητα της οικονομίας». Εξάλλου και η κεντρική τράπεζα της χώρας, δια στόματος δοικητή, εξέφρασε τις ανησυχίες για την επίδραση της ανόδου του γιεν στις εξαγωγές της χώρας. Μάλιστα, οι τελευταίες αντιδράσεις φαίνεται ότι αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να οδηγήσουν χαμηλότερα το γιεν, «προειδοποιώντας» για πιθανή παρέμβαση στην αγορά, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας υποσκάπτεται από την ελκυστικότητα του νομίσματος.Αρνητικό παράγοντα για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας αποτελεί, σαφώς, η διατήρηση των αποπληθωριστικών πιέσεων στη χώρα. Οι προβληματισμοί μήπως η βασιζόμενη στις εξαγωγές ανάπτυξη εισέλθει σε φάση παρατεταμένης κάμψης έχουν ενταθεί. Βασικός λόγος είναι ότι σε λίγο θα λήξει η περίοδος ισχύος ορισμένων φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά και κινήτρων για την αγορά περιβαλλοντικά φιλικών αυτοκινήτων.
Η Ιαπωνία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2011, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 1,7%, όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Chiwoong Lee."Το νόμισμα είναι το κλειδί" δήλωσε ο Toshihiro Nagahama, επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Dai-Ichi Life Research Institute στο Τόκιο.
Εάν, όπως επισημαίνουν αναλυτές, διατηρηθεί στα συγκεκριμένα επίπεδα η συναλλαγματική ισοτιμία, αυτό θα σημάνει πως θα περιοριστούν τα επαναπατρισθέντα από τις εξαγωγές της χώρας κέρδη. Παράλληλα, τα ιαπωνικά προϊόντα καθίστανται ακριβότερα στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο κλάδος των εξαγωγών, στον οποίο βασίζεται η οικονομία της χώρας για να αντισταθμίσει την εσωτερική της δυσπραγία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης