Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποφεύγουν το ρίσκο των μετοχών οι επενδυτές – Στροφή στα ομόλογα

tags :
Αποφεύγουν το ρίσκο των μετοχών οι επενδυτές – Στροφή στα ομόλογα
Η πτώση των χρηματαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει μια τάση των επενδυτών να αποφεύγουν τα κεφάλαια και τις τοποθετήσεις που εμπεριέχουν ρίσκο. Ρόλο στη μειωμένη επενδυτική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα ενδέχεται να παίζει και η καλοκαιρινή ραστώνη, ωστόσο, οι αγοραστές μετοχών δείχνουν να μειώνονται προοδευτικά καθώς εκτιμούν ότι οι παράγοντες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν τα χαρτοφυλάκιά τους για να αποδώσουν κέρδη είναι πλέον πάρα πολλοί και πολύπλοκοι.
Αυτό που ξεκινά ως τάση είναι η αύξηση των τιμών των ομολόγων. Τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων. Το δολάριο, από την άλλη, κατέγραψε κέρδη έναντι του ευρώ παρότι επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη ημέρα αφότου η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Η στροφή στην αγορά των ομολόγων είναι σημαντική. “Είναι μια συμβολική κίνηση αρχικά, η οποία στην πορεία θα αναδείξει μία τάση. Το σύνολο του επενδυτικού κοινού έχει πάρει στα σοβαρά το αμερικανικό χρέος και κοιτάζει να ευνοηθεί από τις κινήσεις της Fed”, σημειώνει ο οικονομολόγος της OppenheimerFunds, Brian Levitt.
“Οι επενδυτές, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, έδειξαν ότι ανησυχούν για τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε ενός τύπου ύφεση, αν όχι σε double dip”, τόνισε ο John Stoltzfus, στρατηγικός αναλυτής της Ticonderoga Securities.
Ο David Rosenberg, οικονομολόγος της Gluskin Sheff δικαιολόγησε εν πολλοίς τη στάση των επενδυτών. “Αν βλέπεις την Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας να υποβιβάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας αυτής, τότε σίγουρα θέλει κότσια για να πας να αγοράσεις μετοχές”, δήλωσε. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπογράμμιζαν μετά τις εξαγγελίες της Fed: “οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοσία στη παγκόσμια διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών. Σαφώς επηρεάζονται και οι Αρχές της χώρας προβαίνουν σε ενέργειες για να ασκήσουν διαχειριστική πολιτική που θα αποτρέψει μια οποιαδήποτε πιθανή κρίση”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης