Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Βραζιλία – Προοπτικές στην Ινδία

tags :
Κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Βραζιλία – Προοπτικές στην Ινδία
Αλλάζουν οι ισορροπίες στις αναδυόμενες αγορές. Πτώση σημειώνει τις τελευταίες εβδομάδες ο βραζιλιάνικος χρηματιστηριακός δείκτης BOVESPA. Διόλου τυχαίο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας στατιστικής ανάλυσης EPFR, έχει σταματήσει η ροή κεφαλαίων και επενδύσεων από άλλες αναδυόμενες αγορές προς τη Βραζιλία. Αναλυτικά, κάμψη παρουσιάζουν τα χαρτοφυλάκια που προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. Η τελευταία στρέφεται περισσότερο σε εγχώριες επενδύσεις.

Εξάλλου, στη Βομβάη σχεδιάζεται από τη Reserve Bank of India ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ιδιοκτησίας των τραπεζών. Οι Ινδοί φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα της ανάπτυξης στην Ασιατική ήπειρο. Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό της χώρας. Οι αριθμοί της ανάπτυξης θα ανθίσουν στην Ινδία με μοχλό την παροχή χρημάτων από τις τράπεζες. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εξετάζει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο είναι δυνατή η εξαγορά τραπεζών από πολυεθνικές εταιρείες.
Ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού συστήματος θεωρείται από τον πρωθυπουργό της χώρας, Manmohan Singh ως πρώτης τάξεως θέμα στη μάχη κατά της φτώχειας. Οι Ινδοί θέλουν ξένα κεφάλαια να εισρεύσουν στη χώρα γι' αυτό προχωρούν στην αλλαγή της μεταρρύθμισης της Ιντίρα Γκάντι που είχε κρατικοποιήσει τα τραπεζικά ιδρύματα. Ο Ashvin Parekh της Ernst & Young δήλωσε από τη Βομβάη: “Είναι μια σημαντική διαφοροποίηση της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας. Αν αφήσουν ξένα κεφάλαια να εισρεύσουν στις ινδικές τράπεζες, θα αυξηθούν κατά κόρον τα τραπεζικά προϊόντα και θα διπλασιαστούν οι τραπεζικές δραστηριότητες”.
Αν στην Ινδία επιθυμούν να γίνουν πόλος έλξης για ξένους επενδυτές με ζητούμενο  - αλλά και δέλεαρ ταυτόχρονα – την πολιτική για ανάπτυξη της χώρας, στη Βραζιλία το κατάφεραν αυτό τα δύο προηγούμενα εξάμηνα. “Η Βραζιλία είχε εξαιρετικές επιδόσεις τον τελευταίο χρόνο”, τόνισε ο Paul Biszko, στρατηγικός αναλυτής της RBC, ειδικευμένος στις αναδυόμενες αγορές. Η ανάληψη δύο πολύ σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στροφή του ενδιαφέροντος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται άλλωστε για διοργανώσεις που υπόσχονται οικοδομή και ανάπτυξη.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί και πάλι στη Βραζιλία αργά ή γρήγορα. Ο Sam Dean, χρηματιστηριακός σύμβουλος της Barclays Capital προσδιορίζει την επιστροφή των επενδυτών στον πρώτο μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. “Οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Βραζιλίας είναι πολλά υποσχόμενες από άποψη προσδοκώμενων κερδών”, υποστηρίζει ο Edwin Gutierrez, μάνατζερ του χαρτοφυλακίου της Aberdeen Asset Management στις αναπτυσσόμενες αγορές. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Βραζιλία λειτουργεί σαν εναλλακτικός δρόμος για αυτούς τους επενδυτές που φοβούνται λόγω γεωπολιτικών συγκυριών να επενδύσουν σε Ινδονησία, Τουρκία, Ρωσία ή δεν επιθυμούν να στραφούν στην κινεζική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης