Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σιγή ιχθύος από την Ιαπωνία περί παρέμβασης στην ισοτιμία γιεν- δολαρίου- Τι βλέπει η Moody's

Σιγή ιχθύος από την Ιαπωνία περί παρέμβασης στην ισοτιμία γιεν- δολαρίου- Τι βλέπει η Moody's
Για ακόμη μία φορά επιβεβαίωσαν τη στενή παρακολούθηση της αγοράς συναλλάγματος η Bank of Japan και η ιαπωνική κυβέρνηση, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγη ώρα με αφορμή την απότομη άνοδο του γιεν. Αν και η αγορά ανέμενε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για την αποκλιμάκωση των αυξητικών τάσεων, ωστόσο πρωθυπουργός Naoto Kan προτίμησε να μην σχολιάσει τις έντονες διακυμάνσεις του γιεν έναντι του δολαρίου.
Αναμένουμε αντός της επόμενης ώρας και τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της χώρας Yoshihiko Noda.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν πρωθυπουργός και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, δε θα υπάρξει αλλαγή στη νομισματική πολιτική της χώρας, ωστόσο όμως η μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να επηρεάσει το outlook της οικονομίας.

Moody's: Θετικές αξιολογήσεις χρέους στην Ασία, καμπανάκι για Ιαπωνία

Θετικές είναι οι αξιολογήσεις της Moody's για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ασίας και της Αυστραλίας για τους ερχόμενους δώδεκα μήνες. Το αμέσως προηγούμενο έτος η κατάσταση των κρατικών χρεών είχε αξιολογηθεί από τον ίδιο οίκο ως “σταθερή”.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Moody's σε κρατικά θέματα, Thomas Byrne, η Ασία δείχνει μαι συνέπεια στις οικονομικές της υποχρεώσεις το τελευταίο διάστημα και θα συνεχίσει να το κάνει για τους ερχόμενους 12 μήνες τουλάχιστον.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος προέβη σε αναβαθμίσεις των προοπτικών ανάπτυξης σε δύο χώρες, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία, ενώ αναβάθμισε και τις προοπτικές του νομίσματος της Ινδίας. Το... πάρτυ χαλάνε οι αρνητικές αξιολογήσεις για την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμμ, χώρες που αύξησαν το δημόσιο χρέος τους.
Ο Byrne παραδέχεται ότι η υπέρογκη ανάπτυξη της Κίνας ωθεί ψηλότερα και άλλες χώρες που συνεργάζονται μ' αυτήν στις εξαγωγές. Μην ξεχνάμε ότι η αγορά της Κίνας ήταν ο δοηγός για τις αναδυόμενες αγορές σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Η Moody's εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Κίνας σε συνδυασμό με τα μακροοικονομικά δεδομένα της εποχής και το ισχυρό γιεν έχει κάνει επισφαλή τη θέση της Ιαπωνίας. Η οικονομία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει παραμείνει σταθερή ως Aa2. Σημειώνει σταθερή καμπή στο δείκτη της ανάπτυξης. Συνεπώς, σύμφωνα με τη Moody's, έχει γίνει εξαιρετικά ευάλωτη οικονομία και η αγορά του Τόκιο εμπεριέχει πλέον ρίσκο.
Η ασιατική αγορά έχει να επιδείξει μια... ανοσία σε όσα συμβαίνουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπάρχει χαμηλή εξάρτηση ακόμα από ξένα κεφάλαια για την ικανοποίηση των πιστωτικών υποχρεώσεων των χωρών και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί υγιές, υποστηρίζει ο Byrne.
H Moody's περιμένει, ωστόσο, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα επηρεαστούν αργά ή γρήγορα από τις εξελίξεις στις αναπτυγμένες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο κινεζικός κολοσσός, η... ατμομηχανή της Ασίας, εμφανίσει κάμψη στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης